HARMONIKA HLJEB SA BIJELIM LUKOM
Aromatičan, mirisan, okolo hrskav a unutra kao pamuk, mami na još i još...prosto je neodoljiv!😍😍😍
I ne trebate nož, samo lagano odvajate krišku po krišku. Probajte, nećete se pokajati.
Sastojci:
- 600 gr brašna
- 1,5 kesica suhog kvasca
- 2 čajne kašičice soli (ravne)
- 1 čajna kašičica šećera
- 50 ml ulja
- 300 ml mlake vode
Premaz tijesta:
- 125 gr maslaca ili margarina sobne temperature
- 2 sitno isjeckana ili propasirana režnja bijelog luka
- kašičica sitno sjeckanog svježeg peršuna
- kašičica origana
- malo soli
U posudi izmješati sve sastojke za tijesto, pa zamijesiti srednje mekano, dobro izraditi rukama i prebaciti na pobrašnjenu podlogu.
Ne trebate čekati da naraste.
Odmah razvaljati tijesto u pravougaoni oblik, debljine 0,5 cm.
U posudi izmješati omekšan maslac, so, bijeli luk, peršun i origano. Premazati tijesto. Izrezati na trake širine 10-12 cm.
Sad trake poslagati jednu na drugu i rezati kocke širine 10-12 cm.
Kalup za hljeb premazati maslacem i izrezanp tijesto redatu uspravno, jedno do drugog. Pokriti streč folijom i ostaviti da odmara 1 sat.
Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 30 minuta.
Primjedbe
Objavi komentar