ČOKOLADNA PITA

Ufff, ovo je odlično za sve čokoljupce. Preporučujem svakako da probate ovu savršenu kombinaciju hrskavog tijesta i mekanog i preukusnog čoko nadjeva.


Promjer kalupa 24 ili 26 cm. Moj je bio 28 pa je i pita tanja.

Prhko tijesto:

-150 gr brašna
-100 gr maslaca
-50 gr šećera
-1 vanilin šećer
-pola kašičice praška za pecivo
-1 kašika hladne vode
-prstohvat soli

Nadjev:

-100 gr mliječne čokolade
-100 gr tamne čokolade (min. 70% kakaa)
-1 vanilin šećer
-3 čajne kašičice praha za puding od čokolade
-1 kašika kakao praha
-200 ml vrhnja za kuhanje
-2 jaja

Za tijesto, izraditi brašno i maslac da dobijete mrvičastu smjesu, pa dodati sve ostale sastojke i mijesiti dok dobijete neljepljivo i kompaktno tijesto. Zamotati u streč foliju i odložiti u frižider.

Na pari otopiti mliječnu i tamnu čokoladu sa vanilin šećerom. Posebno izmiješati prah za puding sa kakaom i 4 kašike vrhnja za kuhanje da nema grudvica.  Jaja umutiti žicom.
Otopljenu čokoladu skloniti sa ringle i u nju dodati ostalo vrhnje za kuhanje pa sve sjediniti, zatim dodati smjesu sa pudingom i jaja, pa sve dobro izmiješati u jednoličnu masu. Ostaviti sa strane.

Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi. Kalup premazati maslacem i posuti brašnom. Prebaciti tijesto u kalup i izbockati viljuškom. Peći u rerni zagrijanoj na 180° 15 minuta. Izvaditi pa na tijesto izliti čokoladnu smjesu i peći na istoj temperaturi još 20-25 min.
Pečenu pitu ohladiti. Dekorisati šećerom u prahu, izrezati na 12 komada i poslužiti.

Enjoy!  😋😉💋





Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi