VINSKE KIFLICE
Oooooodlične prhke kiflice.... Ne znam jesu li bolje tople, hladne ili kad odstoje. Tope se u ustima i od srca preporučujem. Brzo a jaaaako fino!
Sastojci za prhko tijesto:
Nadjev:
U posudi pomiješati ulje i vino, pa dodati jednu šaku brašna i prašak za pecivo. Miješati i postepeno dodavati ostatak brašna da se dobije fino i glatko tijesto koje se ne lijepi, ali ne smije biti pretvrdo. Ovisno od vrste brašna može vam trebati malo manje ili više, pa sam orijentaciono napisala 750 gr jer je meni trebalo tačno toliko.
Tijesto odmah podijeliti na 6 dijelova. Masno je i jako se lijepo da raditi.
Svaki dio razvaljati u krug veličine tanjira i podijeliti na 8 dijelova.
Nadjenuti kašičicom džema od marelice i zarolati kiflice.
Redati ih u pleh koji možete obložiti papirom, a i ne morate, jer je tijesto masno i neće se lijepiti.
Peći na 180° oko 15 minuta. Trebaju ostati bijele.
Još tople uvaljati u šećer u prahu pomiješan sa vanilom.
Ostaviti da se potpuno ohlade, a onda ih možete spremiti u limenu kutiju ili jednostavno navaliti na njih još tople!
A ovako primamljivo izgledaju unutra ;)
Sastojci za prhko tijesto:
- 4 dcl ulja
- 2 dcl bijelog vina
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- cca 750 gr brašna
- malo ribane korice limuna (opcionalno)
Nadjev:
- džem od marelice (može naravno bilo koji)
U posudi pomiješati ulje i vino, pa dodati jednu šaku brašna i prašak za pecivo. Miješati i postepeno dodavati ostatak brašna da se dobije fino i glatko tijesto koje se ne lijepi, ali ne smije biti pretvrdo. Ovisno od vrste brašna može vam trebati malo manje ili više, pa sam orijentaciono napisala 750 gr jer je meni trebalo tačno toliko.
Tijesto odmah podijeliti na 6 dijelova. Masno je i jako se lijepo da raditi.
Svaki dio razvaljati u krug veličine tanjira i podijeliti na 8 dijelova.
Nadjenuti kašičicom džema od marelice i zarolati kiflice.
Redati ih u pleh koji možete obložiti papirom, a i ne morate, jer je tijesto masno i neće se lijepiti.
Peći na 180° oko 15 minuta. Trebaju ostati bijele.
Još tople uvaljati u šećer u prahu pomiješan sa vanilom.
Ostaviti da se potpuno ohlade, a onda ih možete spremiti u limenu kutiju ili jednostavno navaliti na njih još tople!
A ovako primamljivo izgledaju unutra ;)
Primjedbe
Objavi komentar