JUNEĆI GULAŠ SA NJOKIMA BEZ KROMPIRA
Obožavam ovaj ručak!
Kao prilog možete poslužiti i kuhani ili pire krompir, tjesteninu ili rižu!
Za gulaš:
Crveni i bijeli luk dobro usitnici (radim to u sjeckalici) pa ih propržti na malo ulja. Dok se prži luk po potrebi zaliti sa malo vode da ne zagori.
Potom dodati isjeckano meso na kocke, so, biber i dinstati da meso dobije lijepu rumenu boju. Zatim dodati bio začin, peršun, lovorov list, miješati par minuta i dodati pasirani paradajz i vode toliko da pređe 2 prsta preko mesa.
Kuhati oko 45 minuta do sat vremena, zatim dodati prezlu i kuhati još 10-15 minuta. Ovaj gulaš je sa malo više tekućeg dijela, a ako želite gust gulaš, sipajte pola litre vode manje, pa ćete dobiti taman gustinu, a prezla vam neće biti potrebna.
NJOKE BEZ KROMPIRA:
Zakuhati u vodi so i ulje do vrenja. Naglo dodati brašno i energično miješati da se dobije kompaktna masa (kao kad radite tijesto za princess krofne).
Ohladiti, a u ohlađeno dodati 1 umućeno jaje, dobro izmješati pa prebaciti na pobrašnjenu površinu. Kuglu podijeliti na 4 jednaka dijela i svaki dio razvaljati u valjak debljine prsta.
Rezati komadiće dužine po želji, možete ih ukrasiti na rende ili ostaviti onako.
Na vatru staviti vodu da proključa, staviti i so i ulje (kao kad kuhate makarone), istresti njoke i kuhati ih dok ne isplivaju na površinu. Vaditi ih šupljikavom kašikom i malo ih preliti maslinovim uljem da se ne lijepe.
Poslužiti tople :)
Kao prilog možete poslužiti i kuhani ili pire krompir, tjesteninu ili rižu!
Za gulaš:
- 600 gr junećeg buta
 - 2 glavice crvenog luka
 - 4 režnja bijelog luka
 - biber
 - so
 - 1 kašika bio začina
 - 1 kašičica mljevene crvene paprike
 - 5 dcl pasiranog paradajza ili pelata
 - 1,5 litar vode
 - lovorov list
 - 2 kašike prezle
 - suhi ili svježi peršun
 
Crveni i bijeli luk dobro usitnici (radim to u sjeckalici) pa ih propržti na malo ulja. Dok se prži luk po potrebi zaliti sa malo vode da ne zagori.
Potom dodati isjeckano meso na kocke, so, biber i dinstati da meso dobije lijepu rumenu boju. Zatim dodati bio začin, peršun, lovorov list, miješati par minuta i dodati pasirani paradajz i vode toliko da pređe 2 prsta preko mesa.
Kuhati oko 45 minuta do sat vremena, zatim dodati prezlu i kuhati još 10-15 minuta. Ovaj gulaš je sa malo više tekućeg dijela, a ako želite gust gulaš, sipajte pola litre vode manje, pa ćete dobiti taman gustinu, a prezla vam neće biti potrebna.
NJOKE BEZ KROMPIRA:
- 2,5 dcl vode
 - 1,5 kašika ulja
 - 1 kašičica soli
 - 150 gr brašna
 - 1 umućeno jaje
 
Zakuhati u vodi so i ulje do vrenja. Naglo dodati brašno i energično miješati da se dobije kompaktna masa (kao kad radite tijesto za princess krofne).
Ohladiti, a u ohlađeno dodati 1 umućeno jaje, dobro izmješati pa prebaciti na pobrašnjenu površinu. Kuglu podijeliti na 4 jednaka dijela i svaki dio razvaljati u valjak debljine prsta.
Rezati komadiće dužine po želji, možete ih ukrasiti na rende ili ostaviti onako.
Na vatru staviti vodu da proključa, staviti i so i ulje (kao kad kuhate makarone), istresti njoke i kuhati ih dok ne isplivaju na površinu. Vaditi ih šupljikavom kašikom i malo ih preliti maslinovim uljem da se ne lijepe.
Poslužiti tople :)
Primjedbe
Objavi komentar