"RAFFAELLO" TORTA
Ova predivna torta je bila rođendanska torta moje princeze. Izuzetno kremasta, ukusna i za svaku preporuku :)))
P.S. Recept je prebogat fotografijama, jer sam htjela pokazati kompletan postupak pripreme, a mislim da to ovaj recept i zaslužuje :)
Biskvit:
Krema:
i
Savjetujem prvo pripremiti kremu.
Žumanjke izmješati sa prahom za puding i 200 ml mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhati i skuhati puding. Kuhati uz miješanje da se fino zgusne, bez grudvica.
Prekriti streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
Kremi ćemo se vratiti poslije, a sad se priprema biskvit.
Bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg i postepeno dodavati šećer i vanilin šećer uz neprestano miksanje.
Prašak za pecivo pomiješati sa brašnom, pa dodati bjelancima, a zatim lagano umiješati kokos špatulom.
Smjesu izliti u kalup promjera 26 cm obložen papirom.
Peći na 180° oko 15 minuta. Pazite da vam se ne prepeče.
Ispečen biskvit lagano odvojiti od kalupa, prebaciti na žicu za hlađenje (tako da gornja strana biskvita bude dole) i ostaviti da se potpuno ohladi.
Iako nisam navela u receptu, biskvit sam navlažila mlijekom u koje sam dodala malo šećera da bude sočniji.
Sad se vraćamo dovršavanju kreme.
Puter i šećer u prahu izmiksati pjenasto i umiješati u hladnu kremu. Slatko vrhnje izmiksati čvrsto i dodati kremi. Sve fino sjediniti mikserom na srednjoj brzini.
Biskvit staviti na pladanj za tortu, pa okolo montirati obruč.
Istresti pola kreme, poravnati i odozgo poredati piškote koje ste umočili u mlijeko.
Prekriti ostatkom kreme i fino poravnati.
Posuti kokosovim brašnom i ostaviti tortu da se dobro ohladi i stegne. Potrebno je oko 3-4 sata, najbolje preko noći, pa sutra dovršiti dekoraciju.
Ohlađenoj torti odstraniti obruč, u mom slučaju izmiksala sam još slatkog vrhnja 200 ml i okolo dekorisala tortu. Odozgo poredati čokoladne rolere i raffaello kuglice.
Sjeći i uživati u ovom savršenstvu :)
P.S. Recept je prebogat fotografijama, jer sam htjela pokazati kompletan postupak pripreme, a mislim da to ovaj recept i zaslužuje :)
Biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 150 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 70 gr brašna
- 150 gr kokosovog brašna
Krema:
- 7 žumanjaka
- 2 pudinga od vanilije
- 700 ml mlijeka
- 100 gr putera
- 100 gr šećera u prahu
- 500 ml slatkog vrhnja
- 1 pakovanje piškota
- 100 ml mlijeka
i
- 50 gr kokosovog brašna
- čokoladni roleri za dekoraciju (opcionalno)
- raffaello kuglice za dekoraciju (opcionalno)
Savjetujem prvo pripremiti kremu.
Žumanjke izmješati sa prahom za puding i 200 ml mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhati i skuhati puding. Kuhati uz miješanje da se fino zgusne, bez grudvica.
Prekriti streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
Kremi ćemo se vratiti poslije, a sad se priprema biskvit.
Bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg i postepeno dodavati šećer i vanilin šećer uz neprestano miksanje.
Prašak za pecivo pomiješati sa brašnom, pa dodati bjelancima, a zatim lagano umiješati kokos špatulom.
Smjesu izliti u kalup promjera 26 cm obložen papirom.
Peći na 180° oko 15 minuta. Pazite da vam se ne prepeče.
Ispečen biskvit lagano odvojiti od kalupa, prebaciti na žicu za hlađenje (tako da gornja strana biskvita bude dole) i ostaviti da se potpuno ohladi.
Iako nisam navela u receptu, biskvit sam navlažila mlijekom u koje sam dodala malo šećera da bude sočniji.
Sad se vraćamo dovršavanju kreme.
Puter i šećer u prahu izmiksati pjenasto i umiješati u hladnu kremu. Slatko vrhnje izmiksati čvrsto i dodati kremi. Sve fino sjediniti mikserom na srednjoj brzini.
Biskvit staviti na pladanj za tortu, pa okolo montirati obruč.
Istresti pola kreme, poravnati i odozgo poredati piškote koje ste umočili u mlijeko.
Prekriti ostatkom kreme i fino poravnati.
Posuti kokosovim brašnom i ostaviti tortu da se dobro ohladi i stegne. Potrebno je oko 3-4 sata, najbolje preko noći, pa sutra dovršiti dekoraciju.
Ohlađenoj torti odstraniti obruč, u mom slučaju izmiksala sam još slatkog vrhnja 200 ml i okolo dekorisala tortu. Odozgo poredati čokoladne rolere i raffaello kuglice.
Sjeći i uživati u ovom savršenstvu :)
PRELJEPO IZGLEDA
OdgovoriIzbriši