POHOVANE TIKVICE IZ RERNE SA LANOM I SUSAMOM
Skroz zdrave i hrskave...skoro bez masnoće.
Od kako sam otkrila ovu tehniku pohovanja, ne pada mi na pamet da ih pržim u dubokom ulju. Uz dodatak sjemenki lana i susama još zdravija varijanta. Obavezno probajte :)
NAPOMENA: Na isti način možete pripremiti i patlidžane.
Sastojci:
Od kako sam otkrila ovu tehniku pohovanja, ne pada mi na pamet da ih pržim u dubokom ulju. Uz dodatak sjemenki lana i susama još zdravija varijanta. Obavezno probajte :)
NAPOMENA: Na isti način možete pripremiti i patlidžane.
Sastojci:
- 3 veće tikvice
- 4 jaja
- 150 gr brašna (koristila sam raževo)
- 200 gr prezle
- 60 gr susama
- 60 gr sjemenki lana
- 50 gr mljevenog lana
- 1 kašika bijelog luka u granulama
- 30 ml ulja
- so
Tikvice oprati, posuti i isjeći po dužini na kriške debljine cca 0,5 cm.
Ukoliko radite sa patlidžanima, ostavite ih prelivene vodom u nekoj plastičnoj posudi oko pola sata da izađe gorčina. Kad odlijete vodu, postupak je dalje isti kao i sa tikvicama, a on je slijedeći:
Jednu stranu tikvice posolite, slijedeću krišku spustite na nju, pa je opet odozgo posolite i tako ih naredajte. Neka odstoje 5-10 minuta, a zatim ih sve skupa protresite u posudi da budu isto slane sa svih strana.
U jedan tanjir staviti brašno, u drugi jaja umućena viljuškom uz dodatak bijelog luka i malo soli, a u treći tanjir prezlu pomiješanu sa mljevenim lanom, sjemenkama lana i susama.
Svaku tikvicu uvaljati u brašno, zatim u jaja, pa u mješavinu prezle i sjemenki.
Redati u veliki pleh od rerne na papir za pečenje. Na kraju svaku tikvicu pokapate sa nekoliko kapi ulja, cca 1/2 male kašičice.
Zagrijati rernu na 220°.
Peći tikvice oko 15 minuta, zatim ih izvaditi, okrenuti na drugu stranu i vratiti da se peku još 5-10 minuta zavisno od toga koliko želite da budu rumene. Nemojte pretjerati da vam se ne bi skroz isušile, ja čak pečem i manje jer želim da budu sočne unutra a hrskave okolo.
Poslužite uz paradajz, tartar sos, neku omiljenu salatu, krompir pire...
Prijatno :)
Primjedbe
Objavi komentar