MARSHMALLOW [HOMEMADE]

Originalno savršeni i u domaćoj izradi.



Djeca ih obožavaju, obradujte svoje mališane :)





Mjera je čaša od 2 dcl!


Sastojci:


  • 2 čaše kristal šećera
  • 1/2 čaše vode
  • 2 kesice želatine u prahu
  • 8 kašika vode (za potopiti želatinu)
  • 1/4 male kašičice soli
  • 2 kašičice ekstrakta vanilije
  • šećer u prahu

Šećerom u prahu posuti pleh (dimenzije pleha neka budu manje ako želite da vam Marshmallow bude deblji, kod mene je bio 35 x 20 cm).

Želatinu istresti iz kesica u zdjelicu i natopiti je sa 8 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri.

U šerpicu staviti šećer i vodu, pa staviti na ringlu da prokuha.
Kad prokuha, skloniti sa vatre, dodati nabubrelu želatinu i sve vratiti na ringlu da još jednom prokuha i želatina se istopi.

Odmah istresti u posudu za miksanje i ostaviti da se malo prohladi (oko 5 minuta). Zatim dodati so i ekstrakt vanilije.

Uključiti mikser na najveću brzinu i neprestano miksati 10-12 minuta.
Na kraju smjesa treba da izgleda kao na slici ispod (vidno će narasti, pobijeliti i postati ljepljiva i gusta).


Smjesu istresti u pleh i špatulom blago poravnati (smjesa je ljepljiva pa samo malo zagladite da se koliko-toliko izravna).




Ostaviti da se dobro stisne i ohladi (oko sat vremena).

Oštrim nožem isjeći smjesu na trake, a  zatim svaku traku makazama isjeći na kocke željene veličine.

Svaku kocku uvaljati u šećer u prahu i redati na tanjir.

To bi bilo to :) Sretno i uživajte :)






Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi