MARSHMALLOW [HOMEMADE]
Originalno savršeni i u domaćoj izradi.
Djeca ih obožavaju, obradujte svoje mališane :)
Mjera je čaša od 2 dcl!
Sastojci:
Ostaviti da se dobro stisne i ohladi (oko sat vremena).
Oštrim nožem isjeći smjesu na trake, a zatim svaku traku makazama isjeći na kocke željene veličine.
Svaku kocku uvaljati u šećer u prahu i redati na tanjir.
To bi bilo to :) Sretno i uživajte :)
Djeca ih obožavaju, obradujte svoje mališane :)
Mjera je čaša od 2 dcl!
Sastojci:
- 2 čaše kristal šećera
- 1/2 čaše vode
- 2 kesice želatine u prahu
- 8 kašika vode (za potopiti želatinu)
- 1/4 male kašičice soli
- 2 kašičice ekstrakta vanilije
- šećer u prahu
Šećerom u prahu posuti pleh (dimenzije pleha neka budu manje ako želite da vam Marshmallow bude deblji, kod mene je bio 35 x 20 cm).
Želatinu istresti iz kesica u zdjelicu i natopiti je sa 8 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri.
U šerpicu staviti šećer i vodu, pa staviti na ringlu da prokuha.
Kad prokuha, skloniti sa vatre, dodati nabubrelu želatinu i sve vratiti na ringlu da još jednom prokuha i želatina se istopi.
Odmah istresti u posudu za miksanje i ostaviti da se malo prohladi (oko 5 minuta). Zatim dodati so i ekstrakt vanilije.
Uključiti mikser na najveću brzinu i neprestano miksati 10-12 minuta.
Na kraju smjesa treba da izgleda kao na slici ispod (vidno će narasti, pobijeliti i postati ljepljiva i gusta).
Smjesu istresti u pleh i špatulom blago poravnati (smjesa je ljepljiva pa samo malo zagladite da se koliko-toliko izravna).
Ostaviti da se dobro stisne i ohladi (oko sat vremena).
Oštrim nožem isjeći smjesu na trake, a zatim svaku traku makazama isjeći na kocke željene veličine.
Svaku kocku uvaljati u šećer u prahu i redati na tanjir.
To bi bilo to :) Sretno i uživajte :)
Administrator je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiAutor je uklonio komentar.
Izbriši