MAMINA TORTA OD JABUKA
Prošlo je 7 mjeseci od kako je zauvijek otišla moja mama - žena kojoj dugujem sve, jedini pravi istinski prijatelj u burnim vremenima... I hvatam sebe kako zapravo baš od tada, sve češće pravim ono što je pravila i ona, na isti način, neizmjenjeno, možda i lošije nego što bih to uradila ja po svom, ali...strašno mi fali i možda je to način da joj budem bliže...
Ovu tortu od jabuka je pravila često, obožavala je sve sa jabukama, a i mi smo bili ludi za tim njenim prejednostavnim, a nama najboljim slatkim zalogajima.
Mama... ovo je za tebe...i...nedostaješ....toliko da nikada nisi bila tako dugo odsutna, a da te toliko ima u mojim mislima...
Biskvit (kalup promjera 26 cm):
Nadjev:
Ovu tortu od jabuka je pravila često, obožavala je sve sa jabukama, a i mi smo bili ludi za tim njenim prejednostavnim, a nama najboljim slatkim zalogajima.
Mama... ovo je za tebe...i...nedostaješ....toliko da nikada nisi bila tako dugo odsutna, a da te toliko ima u mojim mislima...
Biskvit (kalup promjera 26 cm):
- 3 jaja
- 10 kašika šećera
- 10 kašika mlijeka
- 10 kašika ulja
- 8 kašika brašna
- 6 kašika griza
- 1 prašak za pecivo
Nadjev:
- 1 kg jabuka
- 1 litar vode
- 2 pudinga od vanile
- 2 vanilin šećera
- 8 kašika šećera
- 5 dcl slatkog vrhnja
Odvojiti bjelanjke i žumanjke, pa bjelanjke umutiti u čvrst snijeg. Dodati žumanjke, pa polako dodavati ulje i mlijeko, neprestano miksajući.
U brašno umiješati prašak za pecivo i griz, pa polako varjačom sve sjediniti u glatku masu.
Kalup obložiti papirom i izliti smjesu pa peći na 175° 20-25 minuta (provjerite čačkalicom).
Ispečen biskvit ostaviti da se ohladi.
Jabuke oguliti i isjeći na listiće. U litar vode staviti jabuke da se kuhaju na srednje jakoj vatri oko 10-tak minuta. Nakon toga ih izvaditi šupljikavom kašikom i poredati po hladnom biskvitu. Posuti ih vanilin šećerom.
Prah za puding razmutiti sa 6 kašika vode i šećerom pa u vodi u kojoj su se kuhale jabuke skuhati puding.
Vruć puding preliti preko jabuka i ostaviti da se ohladi.
Slatko vrhnje izmiksati u čvrst šlag (ako volite slađi kolač zašećerite ga) i premazati preko pudinga. Kašikom napraviti dekoraciju u špiceve, još malo ohladiti, a zatim isjeći i servirati.
Kriška:
Primjedbe
Objavi komentar