ZAPEČENE TIKVICE
Sigurno bolja, a i ukusnija varijanta od pohovanih tikvica. Priprema je brža, jednostavnija i uz vrlo malo truda imate savršen prilog uz meso ili toplo predjelo.
NAPOMENA: Tikvice možete sjeći na kolutiće, također možete koristiti feta sir ili neki drugi po vašem ukusu, mada i bez sira budu jako fine.
Sastojci:
- 1 kg tikvica
- 4 jaja
- 5 punih kašika pavlake
- 250 gr mladog sira
- 2 režnja bijelog luka
- 1 dcl ulja
- vegeta
- biber
- mljevena crvena paprika
Tikvice oprati, posušiti i isjeći na kriške ili kolutiće. Poredati na pladanj i posoliti, pa ostaviti da odstoje kako bi pustile vodu.
Ocijediti tikvice i poredati ih u pleh (koristila sam veći tako da imam jedan red tikvica).
Izmutiti jaja, pa dodati pavlaku, mladi sir, isjeckan bijeli luk i ulje, pa preliti preko poredanih tikvica.
Odozgo posuti vegetu, biber i malo mljevene crvene paprike.
Zapeći u rerni na 190 stepeni oko pola sata da lijepo porumene.
Servirati tople uz meso ili poslužiti kao toplo predjelo. Ja sam servirala uz pečeni odkošteni pileći zabatak.
Prijatno :)
Primjedbe
Objavi komentar