ZAPEČENE HELJDINE PALAČINKE SA MLADIM SIROM
Nastojala sam i ove palačinke prilagoditi nekoj laganijoj varijanti, tako da ih nisam posipala ribanim sirom i slično, nego uradila preljev od jaja i mlijeka i stvarno su bile fine.
Odličan ručak u ljetnom periodu.
Sastojci za heljdine palačinke:
Staviti palačinke u rernu zagrijanu na 190 stepeni da se peku oko 15-tak minuta.
Također ako ne želite ovu manje kaloričnu varijantu, pospite palačinke ribanim sirom i vratite u rernu da se sir istopi.
Servirati toplo uz šolju jogurta ili sezonsku salatu. Po palačinkama možete rasporediti komadiće krem sira sa začinskim biljem.
Dobar tek!
Odličan ručak u ljetnom periodu.
Sastojci za heljdine palačinke:
- 120 gr heljdinog brašna
- 120 gr pšeničnog brašna
- 2 jaja
- 1 kašičica soli
- mineralna voda - količina po potrebi
- 1 kašika ulja
Nadjev:
- 600 gr mladog sira
- so
Preljev:
- 3 jaja
- 1 dcl mlijeka
- so
Izmutiti jaja, dodati so, ulje, obje vrste brašna, promiješati pa dodavati mineralne vode koliko je potrebno da se zamijesi smjesa za palačinke.
Ostaviti da odstoji 30-tak minuta, a zatim peći palačinke. Od ove mjere mi je izašlo 8 palačinaka.
Mladi sir posoliti i dobro viljuškom izgnječiti i izmješati. Po želji možete u smjesu dodati i feta sira, jaja, pavlake, ali ja sam htjela laganu varijantu.
Palačinke puniti nadjevom i motati kao sarme (i sa strana) da fil ne bi curio.
U nauljen pleh poredati zamotane palačinke.
Jaja dobro umutiti, pa dodati mlijeko i još malo izmiješati, posoliti po ukusu.
Preliti preko poredanih palačinki.
Staviti palačinke u rernu zagrijanu na 190 stepeni da se peku oko 15-tak minuta.
Također ako ne želite ovu manje kaloričnu varijantu, pospite palačinke ribanim sirom i vratite u rernu da se sir istopi.
Servirati toplo uz šolju jogurta ili sezonsku salatu. Po palačinkama možete rasporediti komadiće krem sira sa začinskim biljem.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar