PASTRMKA SA POVRĆEM U BIJELOM VINU
Ako ste ljubitelj ribe, probajte spremiti na ovaj način - fantastičan okus, sočan prilog i fenomenalna riba... Sve se sprema u rerni, jednostavno je i jako, jako dobro.
Preporučujem :)
Sastojci:
Preporučujem :)
Sastojci:
- 4 svježe pastrmke
- 6 krompira srednje veličine
- 3 tikvice
- 3 mrkve
- 2 veće glavice crvenog luka
- 5 režnjeva bijelog luka
- 4 svježe paprike
- 4 svježa paradajza
- 200 ml maslinovog ulja
- 400 ml bijelog vina
- so
- biber
- suhi ružmarin
- svježe sjeckan peršun
Rernu uključiti da se zagrije na 200°.
Ribu oprati, posušiti i posoliti sa vanjske i unutrašnje strane. Unutrašnjost ribe posuti suhim ružmarinom. Odozgo svaku ribu zasjeći dublje na 3 mjesta.
Krompir i mrkvu očistiti i isjeći na kolutiće. Paradajz, papriku i tikvice isjeći na veće komade. Crveni luk izrezati na rebarca, bijeli sitno nasjeckati.
Na dno pleha poredati kolutiće krompira i mrkve. Pouljiti, posoliti i pobiberiti pa posuti sa malo sjeckanog peršuna. Ribu poredati odozgo.
U posebnoj posudi izmiješati 4 dcl bijelog vina, isjeckan bijeli luk, svježi peršun, ružmarin i maslinovo ulje.
Između ribe poredati ostalo povrće. Posoliti i pobiberiti. Zatim preliti sve sa pola pripremljene smjese od bijelog vina. Voditi računa da se ova smjesa naspe i u zareze koje ste zasjekli na ribama.
Pleh dobro protresti, pokriti aluminijskom folijom i staviti da se peče 30 minuta.
Nakon 30 minuta izvaditi pleh iz rerne, skloniti aluminijsku foliju, pa preliti preostalim vinom sa začinima. Temperaturu u rerni pojačati na 220°. Vratiti pleh u rernu i peći tako još oko 10 minuta.
Nakon 10 minuta uključiti roštilj u rerni i peći još 5-10 minuta da sve skupa dobije lijepu rumenu boju odozgo.
Servirati toplo uz čašu kvalitetne žilavke, što nije obavezno :D
Dobar tek i vama ;)
Primjedbe
Objavi komentar