PITA OD SIRA (SIRNICA)
Skoro da ne poznajem nikoga ko ne voli pitu...a ova prava bosanska je definitivno i najbolja.
Pretpostavljam da svi imaju svoj način pripremanja pite, ali ću ja ovdje prikazati svoj način, pa možda i probate :)
P.S. Ne zamjerite na velikom broju fotografija koje prate recept, ali definitivno sam ovisnica o fotografisanju :)))
Ova količina je dovoljna za pleh od rerne!
Sastojci za tijesto:
600 gr brašna
1 kafena kašika soli
2 kašike ulja
mlaka voda po potrebi
Nadjev:
1 kg mladog sira
6 jaja
5 kašika griza*
1 manja pavlaka
1 kašičica praška za pecivo*
*=ja dodajem jer mi je pita ljepša, a vi ne morate ;)
U zdjeli izmiješati brašno, so i ulje, pa dodavati mlake vode toliko da dobijete kompaktno tijesto koje se ne lijepi. Prebacite ga na pobrašnjen sto i nastavite mijesiti dok ne postane elastično.
Podijelite ga na 3 jednaka dijela i svaki mijeseći oblikujte u lopticu.
Pretpostavljam da svi imaju svoj način pripremanja pite, ali ću ja ovdje prikazati svoj način, pa možda i probate :)
P.S. Ne zamjerite na velikom broju fotografija koje prate recept, ali definitivno sam ovisnica o fotografisanju :)))
Ova količina je dovoljna za pleh od rerne!
Sastojci za tijesto:
600 gr brašna
1 kafena kašika soli
2 kašike ulja
mlaka voda po potrebi
Nadjev:
1 kg mladog sira
6 jaja
5 kašika griza*
1 manja pavlaka
1 kašičica praška za pecivo*
*=ja dodajem jer mi je pita ljepša, a vi ne morate ;)
U zdjeli izmiješati brašno, so i ulje, pa dodavati mlake vode toliko da dobijete kompaktno tijesto koje se ne lijepi. Prebacite ga na pobrašnjen sto i nastavite mijesiti dok ne postane elastično.
Podijelite ga na 3 jednaka dijela i svaki mijeseći oblikujte u lopticu.
Loptice staviti na pobrašnjenu tacnu.
Svaku lopticu premažite uljem.
Pokrijte streč folijom i ostavite da tijesto odmori oko 20 minuta.
U međuvremenu pripremite nadjev tako da sve sastojke dobro izmiješate.
Na pobrašnjenom stolu uz pomoć oklagije razvaljajte prvu jufku što tanje možete. Krajeve istegnite rukama. Jufka mora biti prozirna i tanka kao papir.
Presjecite jufku oštrim nožem uzdužno na dva dijela. Na svaku polovinu jufke po kraju redati pripremljeni fil. Pazite da vam količina fila bude podijeljena za sve jufke.
Jufke poprskajte uljem (ne previše) i sa strana gdje ste sipali nadjev zarolajte. Svaki dio presjecite po pola i od komada koje ste dobili smotajte zvrkove ukrug. Od jedne jufke dobijete 4 zvrka pite.
Postupak ponoviti sa preostale dvije jufke. Formirane zvrkove redati u nauljen pleh jedan do drugoga.
Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta da pita lijepo porumeni.
Ako volite hrskavu pitu, kao ja, onda je ne trebate zaljevati, ispečenu pitu izvadite iz rerne i samo pokrijte čistom kuhinjskom krpom da se malo prohladi.
Ukoliko volite mekšu pitu, možete je zaliti mlijekom ili prokuhanom mješavinom vode, ulja i malo soli, pa vratiti u rernu kako bi pita omekšala i upila zaljev.
Poslužiti uz obavezan jogurt ili salatu koju volite.
Dobar tek svima ;)
Ogladnio sam cim sam ugledao te posljednje slike! Svaka cast.
OdgovoriIzbriši