INTEGRALNE KIFLE
Odlične i zdrave kifle u kombinaciji ječmenog integralnog brašna, heljdinog i pšeničnog brašna, posute sjemenkama susama, lana i suncokreta - jednostavno idealne za doručak i laganu večeru uz ajvar, neki sir, hladni narezak i slično.
Preporučujem od srca :)
Preporučujem od srca :)
Mjera je šolja od 2 dcl!
Sastojci:
3 šolje pšeničnog brašna
1 šolja heljdinog brašna
1/2 šolje ječmenog integralnog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
3 kašike maslinovog ulja
1 supena kašika suhog kvasca
mlaka voda po potrebi
Za posipanje:
sjemenke susama, lana i suncokreta
so
Sve vrste brašna pomiješati u zdjeli, pa dodati suhi kvasac, šećer, so, ulje i uz dodavanje mlake vode zamijesiti srednje mekano tijesto (ne ljepljivo). Oblikovati kuglu, prebaciti u nauljenu plastičnu posudu, zarežati nožem unakrst, pokriti folijom i ostaviti na toplom mjestu da se masa udupla.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, blago premjesiti i razvaljati na debljinu od 0,5 cm.
Sjekačem za tijesto isjeći na 8 dijelova (za 8 srednje velikih kifli), formirati kifle i poredati u papirom obložen pleh za pečenje.
Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu još oko 20-tak minuta da narastu.
Svaku kiflu pomoću kista premazati vodom, posuti solju i sjemenkama, pa lagano rukom pritisnuti sjemenke, kako ne bi spale sa peciva.
Peći na 180 stepeni oko 15 minuta dok lijepo porumene, zatim smanjiti temperaturu i peći još 15-tak minuta.
Ispečene kifle pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje oko 5 minuta.
I šta drugo, nego uživati u fantastičnim i zdravim kiflama :)))
Kombinacija sa ajvarom neodoljiva!
Primjedbe
Objavi komentar