DOMAĆE INTEGRALNE TORTELINE PUNJENE SLANIM OVČIJIM SIROM
Zdrava tjestenina može sebi dozvoliti kaloričniji nadjev... Baš su onako po mojoj mjeri... Eto jedna od ideja za vaš sutrašnji ručak :)
Sastojci za tijesto:
3 jaja
prstohvat soli
200 gr pšeničnog brašna
100 g integralnog brašna
Nadjev:
slani ovčiji sir
Posipanje:
ribani parmezan
Izmiješati obje vrste brašna u zdjeli, pa u sredinu dodati 3 cijela jajeta i prstohvat soli. Rukama zamijesiti kompaktno tvrđe tijesto. Prebaciti ga na pobrašnjen radni sto i oklagijom razvaljati što tanje.
Ako imate mašinu za tjesteninu još bolje. Ja ću je definitivno morati kupiti :)
Razvaljanu tjesteninu sjekačem za tijesto isjeći na kocke željene veličine. Moje su bile 6 x 6 cm, mogu i manje i veće, ovisno kako vam se više sviđa.
Na svaku kocku staviti komadić slanog ovčijeg sira.
Od nadjevene kocke formirati trougao i zalijepiti mu ivice.
Sastojci za tijesto:
3 jaja
prstohvat soli
200 gr pšeničnog brašna
100 g integralnog brašna
Nadjev:
slani ovčiji sir
Posipanje:
ribani parmezan
Izmiješati obje vrste brašna u zdjeli, pa u sredinu dodati 3 cijela jajeta i prstohvat soli. Rukama zamijesiti kompaktno tvrđe tijesto. Prebaciti ga na pobrašnjen radni sto i oklagijom razvaljati što tanje.
Ako imate mašinu za tjesteninu još bolje. Ja ću je definitivno morati kupiti :)
Razvaljanu tjesteninu sjekačem za tijesto isjeći na kocke željene veličine. Moje su bile 6 x 6 cm, mogu i manje i veće, ovisno kako vam se više sviđa.
Na svaku kocku staviti komadić slanog ovčijeg sira.
Zatim krajeve spojiti i pritisnuti prstima kako se ne bi odlijepili.
Završite na isti način sa preostalim kockama.
Formirane torteline ostavite da stoje na pobrašnjenoj podlozi.
NAPOMENA: Ukoliko ih ne želite odmah kuhati, poredajte ih na tacnu i stavite u zamrzivač da se zalede. Zatim ih samo prebacite u vrećicu za zamrzivač i ostavite dok vam ne zatrebaju :)
U veću šerpu staviti vodu, posoliti je i nasuti malo ulja, pa pustiti da zakuha.
U kipuću vodu ubaciti torteline, past će na dno, a poslije isplivati na površinu. Kad isplivaju na površinu kuhati ih 15-20 minuta.
Kuhane torteline ocijediti u cjediljci, po želji ih pospite rastopljenim puterom i ribanim parmezanom.
Ja sam danas na svaku tortelinu stavila malo krem sira sa sjeckanim kiselim krastavcima, koprom i senfom i posula parmezanom.
Torteline se po želji mogu preliti i nekim sosom po vašem izboru.
Dobar tek vam želim :)
I naravno presjek:
Primjedbe
Objavi komentar