TART SA JAGODAMA

Lagano se krenulo sa čišćenjem zamrzivača od voća iz prošle sezone, pa sam jagode upakovala u ovaj sočan tart. Rezultat je fenomenalan. Čisto uživanje ukoliko, kao ja, volite jagode.



Kalup za tart je promjera 28 cm.

Sastojci za prhko tijesto:

- 200 gr brašna
- 2 jaja
- 100 gr maslaca
- ribana korica pola limuna
- 5 kašika šećera
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- pola praška za pecivo

Nadjev od jagoda:

- 300 gr jagoda
- 5-6 kašika šećera (možete i više)
- pola kesice praha za puding od vanilije

I

- šećer u prahu za posipanje

U posudu staviti brašno, prstohvat soli, prašak za pecivo, šećer, koricu limuna i sve izmješati, pa dodati maslac izrezan na listiće, jaja i vanilin šećer. Sve dobro izraditi rukama da dobijete srednje tvrdo, kompaktno i neljepljivo tijesto.
Ostaviti ga sa strane.

Ako ste koristili odleđene jagode kao ja, ocijedite ih od viška tekućine.
U zdjelu isjeckati jagode, pošećeriti i dodati prah za puding pa sve dobro izmješati.

Tijesto podijeliti na 2 dijela - veći i manji (za trakice), veći dio razvaljati malo veći od promjera kalupa, pa ga prebaciti u maslacem premazan kalup. Poravnati i odsjeći višak tijesta preko rubova.
Izbockati viljuškom dno, pa istresti smjesu sa jagodama. Drugi dio tijesta razvaljati i isjeći na trakice, pa poredati preko tarta.
Peći u rerni zagrijanoj na 200° (sa ventilatorom) i peći 25 min.
Ispečeno ostaviti da se ohladi, zatim posuti šećerom u prahu i poslužiti se. 🍓🥧






Primjedbe

Popularni postovi