ponedjeljak, 14. ožujka 2016.

PRHKA SAVIJAČA SA JABUKAMA

Jabuke i cimet su nešto što ne ide jedno bez drugog. U ovaj nadjev sam dodala cimeta poprilično, pa mi je kuća danima mirisala po jabukama i cimetu, ima li nešto ljepše?




Tijesto:

  • 500 gr brašna
  • 250 gr putera
  • 3 kašike šećera
  • malo ribane limunove korice
  • 2 kašike pavlake
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo

Nadjev:

  • 5-6 srednjih jabuka
  • 6 kašika šećera (ili više ako su jabuke nakisele)
  • 2 vanilin šećera
  • 3-4 kašičice cimeta
  • 3 kašike prezle
  • malo ruma (opcionalno)
  • po želji možete dodati i suhih grožđica

+ šećer u prahu za posipanje


U posudi dobro rukama izraditi brašno sa omekašlim puterom, pa dodati blago umućena jaja, šećer, pavlaku i limunovu koru, zatim prašak za pecivo, pa lijepo izraditi da se dobije fino i glatko tijesto.
 
Zamotati u streč foliju  i ostaviti u frižider na najmanje pola sata.

Jabuke oguliti i isjeći na kockice. Dodati šećer, vanilin šećer, cimet, prezlu, rum i sve fino izmješati.



Tijesto podijeliti na dva dijela.

Razvaljati prvi dio tijesta u pravougaonik, posuti polovinom pripremljenog nadjeva i čvrsto zarolati. Krajeve fino zalijepiti i štrucu prebaciti u pleh obložen papirom.

Isti postupak ponoviti sa drugim dijelom tijesta.



Savijače staviti peći na 180° oko 30 minuta da lijepo porumene. Vrijeme pečenja naravno prilagodite svojoj pećnici.

Ostaviti da se malo prohlade, pa ih obilno posuti šećerom u prahu, rezati i servirati.


Nema komentara:

Objavi komentar