srijeda, 4. ožujka 2015.

MARSHMALLOW [HOMEMADE]

Originalno savršeni i u domaćoj izradi.



Djeca ih obožavaju, obradujte svoje mališane :)





Mjera je čaša od 2 dcl!


Sastojci:


  • 2 čaše kristal šećera
  • 1/2 čaše vode
  • 2 kesice želatine u prahu
  • 8 kašika vode (za potopiti želatinu)
  • 1/4 male kašičice soli
  • 2 kašičice ekstrakta vanilije
  • šećer u prahu

Šećerom u prahu posuti pleh (dimenzije pleha neka budu manje ako želite da vam Marshmallow bude deblji, kod mene je bio 35 x 20 cm).

Želatinu istresti iz kesica u zdjelicu i natopiti je sa 8 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri.

U šerpicu staviti šećer i vodu, pa staviti na ringlu da prokuha.
Kad prokuha, skloniti sa vatre, dodati nabubrelu želatinu i sve vratiti na ringlu da još jednom prokuha i želatina se istopi.

Odmah istresti u posudu za miksanje i ostaviti da se malo prohladi (oko 5 minuta). Zatim dodati so i ekstrakt vanilije.

Uključiti mikser na najveću brzinu i neprestano miksati 10-12 minuta.
Na kraju smjesa treba da izgleda kao na slici ispod (vidno će narasti, pobijeliti i postati ljepljiva i gusta).


Smjesu istresti u pleh i špatulom blago poravnati (smjesa je ljepljiva pa samo malo zagladite da se koliko-toliko izravna).




Ostaviti da se dobro stisne i ohladi (oko sat vremena).

Oštrim nožem isjeći smjesu na trake, a  zatim svaku traku makazama isjeći na kocke željene veličine.

Svaku kocku uvaljati u šećer u prahu i redati na tanjir.

To bi bilo to :) Sretno i uživajte :)






2 komentara:

  1. Od domaćeg marshmallowa se ne može napraviti marshmalow fondant: kad se ta domaća masa rastopi i kad se doda šećer u prahu - to ništa ne valja! Nemam baš potpuno isti recept kao ovaj gore, omjeri su malo drugačiji, ali probala sam rastopiti takvu domaću masu i napraviti marshmallow fondant - katastrofa! Moja preporuka je da to niti ne pokušavate, šteta pripremljenog marshmallowa, bolje da ge pojedete.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanela hvala na informaciji iz prve ruke. Ja nisam radila nikada sa fondantom, jednostavno ga ne volim, ali znam osobe koje su radile fondant i to baš sa homemade marshmallow, kako i po kom omjeru ne znam. Uglavnom moja djeca to pojedu ovako, brzinski :D
      Veliki pozdrav.

      Izbriši