ponedjeljak, 30. ožujka 2015.

HELJDINA TARHANA SA GLJIVAMA I PILETINOM

Vrlo fin i ukusan ručak :)

Probajte!




Sastojci:


  • 2 jaja
  • 2 kašike vode
  • prstohvat soli
  • heljdino i bijelo brašno (količina po potrebi)
  • 300 gr gljiva
  • 500 gr pilećeg filea
  • 2 kašičice kurkume
  • 1 kašičica mljevenog đumbira
  • 1 kašika bijelog luka u granulama
  • vegeta
  • biber
  • ulje
  • voda

Prvo pripremiti heljdinu tarhanu na slijedeći način:

U posudi viljuškom umutiti 2 cijela jaja sa prstohvatom soli i 2 kašike vode, pa dodati heljdino i bijelo brašno (pomiješati u omjeru koji vam odgovara, ja sam stavila 2/3 heljdinog i 1/3 bijelog brašna) da se zamijesi tvrđe tijesto. 
Izrendati na krupno rende i ostaviti na komad alu folije ili papir za pečenje da se prosuši.



Pileći file isjeći na šnicle i čekićem za meso istanjiti. Posoliti sa obje strane i na malo ulja kratko propržiti. Ne treba biti potpuno isprženo, nego samo malo.


Gljive očistiti, isjeći na kriške i na ulju u kom ste pržili piletinu, izdinstati gljive da omekšaju. Malo ih posoliti.


U vatrostalnu podmazanu tepsiju staviti na dno tarhanu, preko poredati izdinstane gljive i odozgo poredati propržen pileći file.

U posudi pomiješati oko 5-6 dcl vode sa kurkumom, biberom, bijelim lukom u granulama, vegetom i mljevenim đumbirom, pa preliti preko smjese u tepsiji. Vode treba biti toliko da prekrije sve sastojke.


Sve peći u rerni zagrijanoj na 190° dok sva voda ne ukuha tj. oko 40-45 minuta.



Poslužiti toplo uz svježu zelenu salatu sa mladim lukom.

Prijatno :)




Nema komentara:

Objavi komentar