ZAPEČENI KROMPIR SA SIROM (PO RECEPTU J.OLIVERA)
Tražili ste jednostavne recepte i ja vam ih pišem.👍🏻😀
Jučer smo probali ovaj zaista savršen krompir sa sirom po receptu Jamie Olivera i oduševili smo se. 👌🏻👍🏻
Pa.... probajte i vi. Na meso nećete ni pomisliti. 😉😉😉
☑️ Sastojci:
- 2 kg krompira
- 30 g maslaca
- 2 kašike brašna
- 500 ml mlijeka
- 300 ml slatkog vrhnja
- 150-200 gr topivog sira (edamer, gauda, ementaler)
- so i biber
Zagrijati rernu na 200 ° C.
Oguliti i narezati krompir na ploške debljine 3 mm, a zatim ga kuhati u velikom loncu s kipućom slanom vodom dok ne omekša. Dobro ga ocijediti i prebaciti u veliku posudu za pečenje.
Na tavi otopiti maslac, umiješati brašno, zatim dodati mlijeko i vrhnje. Pustiti da krčka dok se umak ne zgusne, neprestano miješajući.
Maknuti s vatre, u umak naribati veći dio sira, a zatim začiniti soli i crnim biberom.
Krompir preliti umakom, naribati preostali sir, a zatim peći 45 minuta ili dok krompir ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar