STOLLEN

U moru slastica i recepata ovdje na Instagramu tokom prošlih praznika, ostavila sam ovaj pravi božićni recept sa strane. 😉 

Super je!😍

Ovo je jednostavna verzija, meni najdraža, a vi možete dodavati sastojke i suho voće po želji. I naravno možete ga napraviti i mimo praznika.😀👌🏻👍🏻




✍🏻 Sastojci:

✔️600 gr brašna

✔️250 gr maslaca

✔️180 gr šećera

✔️300 ml pavlake ili milerama sa 20% m.m.

✔️3 jaja

✔️1 prašak za pecivo

✔️ Par kapi ekstrakta gorkog badema ili bijelog ruma

✔️ 2 vanilin šećera

✔️malo soli

✔️100-150 gr svijetlih suhih grožđica 

✔️100-150 gr tamnih suhih grožđica @eurocompany99

✔️30 gr kandiranih limunovih korica

✔️30 gr kandiranih narandžinih korica

✔️200 oguljenih badema @eurocompany99


✍🏻 Posip:

✔️150 gr maslaca

✔️300 gr šećera u prahu


Prosijati brašno skupa sa praškom za pecivo.

Dodajte mu maslac sobne temperature, šećer, vanilin šećer, jaja, mileram, ekstrat badema. Dobro umijesiti tijesto da se svi sastojci povežu.

Bademe sitno isjeckati.

U tijesto dodati sjeckane bademe, grožđice, kandiranu limunovu i narandžinu koricu i sve sjediniti.

Pokriti tijesto i ostaviti u frižider 30 min. 

Podijeliti tijesto na 2 dijela.

Razvaljati na dimenziju 20 x 15 cm.

Samo ga stanjiti oklagijom u sredini, krajevi neka ostanu deblji, pa preklopiti kao knjigu,malo rukom suziti sa strane i tako ćete dobiti karakterističan oblik stollena. 

U većem plehu od alu folije napraviti kao kalup sa izdignutim dijelom između da svaki stollen ima svoj prostor. Na foliju staviti pek papir pa položiti stollen. Peći na 190 stepeni oko 50-60 minuta. Po potrebi smanjite temperaturu.

Još vruć stollen premazati otopljenim maslacem i posipati šećerom u prahu sa svih strana u više slojeva dok ne potrošite sav šećer i maslac. Stollen je u ovoj fazi lomljiv pa pazite dok ga okrećete.

Sutradan se može konzumirati. 👌🏻👍🏻💛💛💛





Primjedbe

Popularni postovi