ZAPEČENI KROMPIR SA SIROM (PO RECEPTU J.OLIVERA)

 Tražili ste jednostavne recepte i ja vam ih pišem.👍🏻😀

Jučer smo probali ovaj zaista savršen krompir sa sirom po receptu Jamie Olivera i oduševili smo se. 👌🏻👍🏻

Pa.... probajte i vi. Na meso nećete ni pomisliti. 😉😉😉




☑️ Sastojci:

- 2 kg krompira

- 30 g maslaca

- 2 kašike brašna

- 500 ml mlijeka

- 300 ml slatkog vrhnja

- 150-200 gr topivog sira (edamer, gauda, ementaler)

- so i biber


Zagrijati rernu na 200 ° C.

Oguliti i narezati krompir na ploške debljine 3 mm, a zatim ga kuhati u velikom loncu s kipućom slanom vodom dok ne omekša. Dobro ga ocijediti i prebaciti u veliku posudu za pečenje.

Na tavi otopiti maslac, umiješati brašno, zatim dodati mlijeko i vrhnje. Pustiti da krčka dok se umak ne zgusne, neprestano miješajući.

Maknuti s vatre, u umak naribati veći dio sira, a zatim začiniti soli i crnim biberom. 

Krompir preliti umakom, naribati preostali sir, a zatim peći 45 minuta ili dok krompir ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Dobar tek! 



Primjedbe

Popularni postovi