KNEDLE SA NUTELLOM

Gdje piše da knedle moraju biti sa šljivama ili džemom i da moraju biti okrugle? 😁😁😁


Danas knedle sa Nutellom i valjuškastog oblika. 

Zaista savršene! 💖💖💖




Za tijesto:

- 1 kg skuhanog i očišćenog krompira (najbolje bijeli)

- 600 gr brašna

- 1 supena kašika maslaca

- 4 žumanjka

- pola kašičice soli

+ Nutella za punjenje


Za uvaljati knedle:

- 60 gr maslaca

- 2 kašike ulja

- cca 200-250 gr prezli

- šećer

- vanilin šećer


U šerpi istopiti maslac, pa dodati ulje i prezlu, pa pržiti dok prezla ne dobije zlatno-žutu boju. Skloniti sa ringle.


Krompir skuhati u ljusci, zatim ga oguliti i ispasirati u pire. Ohladiti do mlakog, a zatim dodati sve ostale sastojke za tijesto i umijesiti ni tvrdo, ni mekano. Ostaviti da odmori desetak minuta, pa ponovo premjesiti da ne bude grudica.

Radni sto pobrašniti, pa oklagijom razvaljati tijesto u pravougaonik, debljine kao za kiflice.

Izrezati tijesto na kvadrate, na svaki staviti kašičicu nutelle i oblikovati valjušak. Dobro zatvorite prstima.

U veću šerpu prokuhati vodu uz dodatak ulja i malo soli, pa kuhati knedle dok ne počnu plivati po površini. Ne pretrpavajte, bitno da mogu lijepo da plivaju.

Francuskom kašikom vaditi kuhane knedle, pa ih uvaljati u prženu prezlu sa svih strana. Stavljati ih u veću zdjelu i poklopiti da se ne hlade dok sve budu gotove.

Kad ste sve završili, pospite ih još šećerom, vanilin šećerom i cimetom po želji.

Poslužiti tople, a i hladne su odlične!

Dobar tek!💓😘😊





Primjedbe

Popularni postovi