KNEDLE SA NUTELLOM
Gdje piše da knedle moraju biti sa šljivama ili džemom i da moraju biti okrugle? 😁😁😁
Danas knedle sa Nutellom i valjuškastog oblika.
Zaista savršene! 💖💖💖
Za tijesto:
- 1 kg skuhanog i očišćenog krompira (najbolje bijeli)
- 600 gr brašna
- 1 supena kašika maslaca
- 4 žumanjka
- pola kašičice soli
+ Nutella za punjenje
Za uvaljati knedle:
- 60 gr maslaca
- 2 kašike ulja
- cca 200-250 gr prezli
- šećer
- vanilin šećer
U šerpi istopiti maslac, pa dodati ulje i prezlu, pa pržiti dok prezla ne dobije zlatno-žutu boju. Skloniti sa ringle.
Krompir skuhati u ljusci, zatim ga oguliti i ispasirati u pire. Ohladiti do mlakog, a zatim dodati sve ostale sastojke za tijesto i umijesiti ni tvrdo, ni mekano. Ostaviti da odmori desetak minuta, pa ponovo premjesiti da ne bude grudica.
Radni sto pobrašniti, pa oklagijom razvaljati tijesto u pravougaonik, debljine kao za kiflice.
Izrezati tijesto na kvadrate, na svaki staviti kašičicu nutelle i oblikovati valjušak. Dobro zatvorite prstima.
U veću šerpu prokuhati vodu uz dodatak ulja i malo soli, pa kuhati knedle dok ne počnu plivati po površini. Ne pretrpavajte, bitno da mogu lijepo da plivaju.
Francuskom kašikom vaditi kuhane knedle, pa ih uvaljati u prženu prezlu sa svih strana. Stavljati ih u veću zdjelu i poklopiti da se ne hlade dok sve budu gotove.
Kad ste sve završili, pospite ih još šećerom, vanilin šećerom i cimetom po želji.
Poslužiti tople, a i hladne su odlične!
Dobar tek!💓😘😊
Primjedbe
Objavi komentar