STARINSKA TORTA SA PUNJENIM JABUKAMA

 Na divljem stablu miriše cvijet, a na pitomome plod. 🍏🍎

A ovih divnih plodova imamo uvijek.

Preporučila bih vam ovu divnu starinsku tortu sa jabukama, čiji neodoljivi spoj jabuke, vazdušastog biskvita, oraha i šlaga čini pravu simfoniju. 






🍎 Sastojci:

  • 7 jabuka srednje veličine
  • 150 gr mljevenih oraha
  • 4 kašike mljevene plazme
  • 7 kašika šećera


🍏 Za biskvit:

  • 5 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika brašna
  • 7 kašika mlijeka
  • 6 kašika ulja
  • 1 prašak za pecivo

+

  • 2 kesice šlag pjene pripremljene sa 250 ml mlijeka


Jabuke oguliti i izdubili sredinu.

Kalupu promjera 30 cm (najbolje šerpu) obložiti dno papirom za pečenje, posuti šećerom i poredati jabuke. U sredinu svake jabuke sipati mješavinu oraha i plazme do vrha. Peći na 200 st.30 minuta. 

Mikserom umutiti žumanjke sa šećerom, dodati mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Lagano kuhačom umiješati snijeg od 5 bjelanjaka.

Smjesu preliti preko jabuka i peći oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C.
Pečenu tortu hladiti par sati i okrenuti tako da jabuke budu s gornje strane.

Šlag pripremiti prema uputstvu, napuniti vrećicu i dekorirati tortu.

I šta vam preostaje osim rezati i uživati u ovoj slastici. 

🍎🍏🍀❤️

Do sljedećeg recepta pozdrav! 😍🥰






Primjedbe

Popularni postovi