STARINSKA TORTA SA PUNJENIM JABUKAMA
Na divljem stablu miriše cvijet, a na pitomome plod. 🍏🍎
A ovih divnih plodova imamo uvijek.
Preporučila bih vam ovu divnu starinsku tortu sa jabukama, čiji neodoljivi spoj jabuke, vazdušastog biskvita, oraha i šlaga čini pravu simfoniju.
🍎 Sastojci:
- 7 jabuka srednje veličine
- 150 gr mljevenih oraha
- 4 kašike mljevene plazme
- 7 kašika šećera
🍏 Za biskvit:
- 5 jaja
- 7 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 7 kašika mlijeka
- 6 kašika ulja
- 1 prašak za pecivo
+
- 2 kesice šlag pjene pripremljene sa 250 ml mlijeka
Jabuke oguliti i izdubili sredinu.
Kalupu promjera 30 cm (najbolje šerpu) obložiti dno papirom za pečenje, posuti šećerom i poredati jabuke. U sredinu svake jabuke sipati mješavinu oraha i plazme do vrha. Peći na 200 st.30 minuta.
Mikserom umutiti žumanjke sa šećerom, dodati mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Lagano kuhačom umiješati snijeg od 5 bjelanjaka.
Smjesu preliti preko jabuka i peći oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C.
Pečenu tortu hladiti par sati i okrenuti tako da jabuke budu s gornje strane.
Šlag pripremiti prema uputstvu, napuniti vrećicu i dekorirati tortu.
I šta vam preostaje osim rezati i uživati u ovoj slastici.
🍎🍏🍀❤️
Do sljedećeg recepta pozdrav! 😍🥰
Primjedbe
Objavi komentar