ČOKO-KOKOS TORTA
Nemoj ostaviti nekoga da čeka, samo zato što znaš da hoće!
Pa na ovu tortu se ne čeka. Napravite odmah i uživajte.😁❤️
Zaista neodoljiv sladak zalogaj, a jednostavne i brze pripreme. Dobitna kombinacija, zar ne? 😀😀😀
Promjer kalupa je 26 cm!
💌Biskvit:
-4 jaja
-5 kašika šećera
-6 kašika ulja
-3 kašike brašna
-2 kašike čokolade u prahu ili kakao praha
-1 prašak za pecivo
💌Krema:
-750 ml mlijeka
-3 kesice pudinga od čokolade
-10 kašika šećera
-100 gr čokolade za kuhanje
-15 kašika kokosa
-60 gr maslaca
💌Za preliti koru:
-5 kašika čokoladnog mlijeka (može i obično)
-2 kašike ruma
💌Kakao glazura:
-80 gr kakao praha
-7-8 kašika šećera
-kockica putera
-4-5 kašika vode
💌Za posipanje:
-kokosovo brašno
Izmiksati cijela jaja sa šećerom da smjesa naraste i posvijetli.
Dodati ulje i još kratko miksati. U posebnoj posudi pomiješati brašno sa čokoladom u prahu ili kakaom i praškom za pecivo, pa dodati u umućenu smjesu od jaja i na najmanjoj brzini mikserom samo sjediniti sastojke.
Dno kalupa obložiti pek papirom i izliti smjesu.
Koru staviti da se peče na 180° 10-15 minuta, provjerite čačkalicom.
Ohladiti koru pa je prebaciti na pladanj za posluživanje i staviti obruč. Odmah preliti čokoladnim mlijekom i rumom.
Izmjeriti mlijeko, odvojiti 20-tak kašika, pa izmješati sa prahom za puding i šećerom da nema grudvica. Ostatak mlijeka zakuhati i skuhati klasičan puding.
U vruć puding dodati čokoladu izlomljenu na kockice i maslac izrezan na manje komadiće, pa sve miješati da se istope. Na kraju umiješati i kokosovo brašno.
Još toplu smjesu izliti na ohlađenu koru.
Ostaviti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, zatim staviti u frižider da se dodatno stisne i ohladi - oko sat vremena.
Sve sastojke za kakao glazuru staviti da prokuhaju, zavisno od vrste kakaa, trebat će vam možda više a možda i malo manje vode.
Uglavnom, smjesa treba biti gušća kao čokolada kada se istopi. Neprestano miješati da se ne stvore grudvice.
Ohlađenu tortu preliti kakao glazurom i opet ostaviti u frižider da se malo stisne.
Na kraju posuti kokosovim brašnom.
Servirati rashladno i uživati u čoko-kokos kombinaciji kojoj je teško odoljeti.🍫🥥💞
Primjedbe
Objavi komentar