RAZLJEVAK OD BLITVE I SIRA
I svi žele po svaku cijenu, da budu neobični, drugačiji, različiti... A u stvari sve više liče jedni na druge, poput gomile istih, šarenih klaunova.
Prave razlike su uvijek u duhu i životnom stavu, a ne u izboru partije, pića ili garderobe! 🫶🏻
I sigurna sam da nećete biti drugačiji ako vam se dopadne moj razljevak sa blitvom.😂
Nešto brzo, jednostavno, jeftino i ukusno. Uz šolju jogurta - jelo za 10! Usput iskoristite sir i pavlaku koji vam stoji u frižideru. Šta ćeš bolje? 😘
📝 Sastojci:
- par šaka skuhane, ocijeđene i izrezane blitve
- 4 jaja
- 100 gr feta sira
- 200 ml pavlake ili milerama
- 1 prašak za pecivo
- 5 kašika ulja
- so
- 1 čaša od 200 ml kukuruznog brašna
- 2 čaše brašna
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 50 gr istopljenog maslaca
Blitvu oprati, skuhati, ocijediti i izrezati.
U posudu staviti jaja pa ih umutiti žicom, dodati blitvu, izmrvljeni sir, pavlaku, ulje, so, kukuruzno i obično brašno, kao i prašak za pecivo. Sve sjediniti špatulom. Ako vam je pregusto, dodajte mlijeka, ako je rijetko dodajte brašna. Treba biti neke srednje gustine.
U nauljen pleh istresti smjesu, poravnati i peći u zagrijanoj rerni na 200° oko 30 minuta da lijepo porumeni. Izvaditi, preliti vrhnjem i vratiti još 5 min.
Gotov razljevak posuti istopljenim maslacem, malo prohladiti, rezati na kocke i poslužiti uz šolju jogurta ili neku salatu.❤️👌🏻
Možete koristiti i bilo koji drugi sir.
Dan je kišan i prohladan, pa je ovak ručak idealan.😀
Dobar tek!❣️🥰🍀
Primjedbe
Objavi komentar