RAZLJEVAK OD BLITVE I SIRA

 I svi žele po svaku cijenu, da budu neobični, drugačiji, različiti... A u stvari sve više liče jedni na druge, poput gomile istih, šarenih klaunova.

Prave razlike su uvijek u duhu i životnom stavu, a ne u izboru partije, pića ili garderobe! 🫶🏻


I sigurna sam da nećete biti drugačiji ako vam se dopadne moj razljevak sa blitvom.😂

Nešto brzo, jednostavno, jeftino i ukusno. Uz šolju jogurta - jelo za 10! Usput iskoristite sir i pavlaku koji vam stoji u frižideru. Šta ćeš bolje? 😘




📝 Sastojci:

- par šaka skuhane, ocijeđene i izrezane blitve

- 4 jaja

- 100 gr feta sira

- 200 ml pavlake ili milerama

- 1 prašak za pecivo

- 5 kašika ulja

- so

- 1 čaša od 200 ml kukuruznog brašna

- 2 čaše brašna

- 200 ml vrhnja za kuhanje

- 50 gr istopljenog maslaca


Blitvu oprati, skuhati, ocijediti i izrezati. 

U posudu staviti jaja pa ih umutiti žicom, dodati blitvu, izmrvljeni sir, pavlaku, ulje, so, kukuruzno i obično brašno, kao i prašak za pecivo. Sve sjediniti špatulom. Ako vam je pregusto, dodajte mlijeka, ako je rijetko dodajte brašna. Treba biti neke srednje gustine.

U nauljen pleh istresti smjesu, poravnati i peći u zagrijanoj rerni na 200° oko 30 minuta da lijepo porumeni. Izvaditi, preliti vrhnjem i vratiti još 5 min.

Gotov razljevak posuti istopljenim maslacem, malo prohladiti, rezati na kocke i poslužiti uz šolju jogurta ili neku salatu.❤️👌🏻

Možete koristiti i bilo koji drugi sir.

Dan je kišan i prohladan, pa je ovak ručak idealan.😀 

Dobar tek!❣️🥰🍀


Primjedbe

Popularni postovi