KARAMEL TORTA
Kad mi je dosadno, popričam malo sa sobom, bacim par fora i shvatim kakva sam kraljica!!!
😂😂😂
Ali nikada iz dosade ne pišem recepte.😉😀
Dosadno mi nije, a pišem Vam recept jer je ova torta definitivno savršena.👌🏻🫶🏻
✍🏻 Podloga (fi 26 cm):
▪️300 gr mljevenog keksa
▪️100 gr otopljenog maslaca
▪️200 ml mlijeka
✍🏻Krema:
▪️500 ml mlijeka
▪️2 kesice pudinga sa okusom Toffee karamele
▪️200 gr šećera
▪️500 gr mascarponea
▪️1 vrećica želatine u prahu
✍🏻Ganache:
▪️250 gr čokolade za kuhanje
▪️250 ml slatkog vrhnja
✍🏻Karamel preliv:
▪️180 gr šećera
▪️Prstohvat soli
▪️200 ml slatkog vrhnja
▪️15 gr maslaca
+
Za dekoraciju:
▪️1 šlag krema sa okusom karamele
U šerpi otopiti 180 gr šećera i karamelizirati do svijetlo smeđe boje, preliti zagrijanim vrhnjem i sve sjediniti. U vruće umiješati maslac, dodati prstohvat soli i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U posudi mljeveni keks preliti otopljenim maslacem i mlijekom, dobro izmiješati i utisnuti na dno kalupa 26 cm. Poravnati.
Od 500 ml mlijeka oduzeti dio, izmiješati sa prahom za puding, a u ostatak dodati šećer i zakuhati. Želatinu natopiti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri. Skuhati puding, u vruć umiješati nabubrelu želatinu i miješati dok se istopi, pokriti streč folijom i ostaviti da se ohladi do mlakog. U mlak puding umiksati maskarpone.
Kremu premazati ravnomjerno preko keksa i ostaviti u frižider na sat vremena.
Zagrijati vrhnje do tačke ključanja, preliti preko izlomljene čokolade, energično izmiješati i preliti preko ohlađene kreme. Ostaviti da se stisne.
Šlag kremu pripremiti prema uputstvu i dekorisati tortu.
Rezati i svaku krišku preliti karamelom.
Uživati svim čulima. Torta za svaku preporuku.🫶🏻❣️😘
Primjedbe
Objavi komentar