KARAMEL TORTA

Kad mi je dosadno, popričam malo sa sobom, bacim par fora i shvatim kakva sam kraljica!!! 

😂😂😂

Ali nikada iz dosade ne pišem recepte.😉😀

Dosadno mi nije, a pišem Vam recept jer je ova torta definitivno savršena.👌🏻🫶🏻




✍🏻 Podloga (fi 26 cm):

▪️300 gr mljevenog keksa

▪️100 gr otopljenog maslaca

▪️200 ml mlijeka


✍🏻Krema:

▪️500 ml mlijeka

▪️2 kesice pudinga sa okusom Toffee karamele

▪️200 gr šećera 

▪️500 gr mascarponea

▪️1 vrećica želatine u prahu


✍🏻Ganache:

▪️250 gr čokolade za kuhanje

▪️250 ml slatkog vrhnja


✍🏻Karamel preliv:

▪️180 gr šećera

▪️Prstohvat soli

▪️200 ml slatkog vrhnja

▪️15 gr maslaca

+

Za dekoraciju:

▪️1 šlag krema sa okusom karamele 


U šerpi otopiti 180 gr šećera i karamelizirati do svijetlo smeđe boje, preliti zagrijanim vrhnjem i sve sjediniti. U vruće umiješati maslac, dodati prstohvat soli i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U posudi mljeveni keks preliti otopljenim maslacem i mlijekom, dobro izmiješati i utisnuti na dno kalupa 26 cm. Poravnati.

Od 500 ml mlijeka oduzeti dio, izmiješati sa prahom za puding, a u ostatak dodati šećer i zakuhati. Želatinu natopiti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri. Skuhati puding, u vruć umiješati nabubrelu želatinu i miješati dok se istopi, pokriti streč folijom i ostaviti da se ohladi do mlakog. U mlak puding umiksati maskarpone. 

Kremu premazati ravnomjerno preko keksa i ostaviti u frižider na sat vremena. 

Zagrijati vrhnje do tačke ključanja, preliti preko izlomljene čokolade, energično izmiješati i preliti preko ohlađene kreme. Ostaviti da se stisne. 

Šlag kremu pripremiti prema uputstvu i dekorisati tortu.

Rezati i svaku krišku preliti karamelom. 

Uživati svim čulima. Torta za svaku preporuku.🫶🏻❣️😘







Primjedbe

Popularni postovi