ZAPEČENI KARFIOL
E pošto smo prethodnih dana jeli sve i svašta sa puuuuno kalorija, red je da se i stomak malo odmori i očisti.🤭🤭🤭
Za danas zapečeni karfiol, usamljen bez mesa. Taman ono što mi treba.😁😁😁
Vi ako želite možete pileći file izrezati na kocke, začiniti, propržiti da porumeni i izmješati sa prokuhanim karfiolom i imate super brz i ukusan ručak. 👌🏻👌🏻👌🏻
🍀 Sastojci:
- 1 srednja glavica karfiola
- 2 kašike mlijeka
- 2 jaja
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- so
- mljeveni biber
- 2 kašike brašna
- 1 kašika maslaca
- 100 gr izrendanog parmezana
Karfiol očistiti i odvojiti cvjetove.
U šerpu sipati vodu, posoliti, pa kad prokuha dodati cvjetove karfiola i 2 kašike mlijeka (mlijeko se dodaje da karfiol ne bi potamnio, nego zadržao lijepu svjetlu boju). Neka kuha oko 8 minuta.
Ocijediti.
Keramičku tepsiju premazati kašikom maslaca, pa poredati kuhani karfiol.
U posudi žicom umutiti jaja, dodati brašno, vrhnje za kuhanje, posoliti i pobiberiti. Preliti preko karfiola i peći u rerni zagrijanoj na 200° oko 15-20 min. Izvaditi iz rerne, posuti parmezanom i vratiti u rernu na još nekoliko minuta.
Poslužiti toplo kao prilog nekom mesu ili kao samostalni obrok.
Zaista je jako ukusno.
Dobar tek! 👌🏻🍀💓
Primjedbe
Objavi komentar