ZAPEČENI KARFIOL

 

E pošto smo prethodnih dana jeli sve i svašta sa puuuuno kalorija, red je da se i stomak malo odmori i očisti.🤭🤭🤭


Za danas zapečeni karfiol, usamljen bez mesa. Taman ono što mi treba.😁😁😁

Vi ako želite možete pileći file izrezati na kocke, začiniti, propržiti da porumeni i izmješati sa prokuhanim karfiolom i imate super brz i ukusan ručak. 👌🏻👌🏻👌🏻




🍀 Sastojci:

- 1 srednja glavica karfiola

- 2 kašike mlijeka

- 2 jaja

- 200 ml vrhnja za kuhanje

- so

- mljeveni biber

- 2 kašike brašna

- 1 kašika maslaca

- 100 gr izrendanog parmezana


Karfiol očistiti i odvojiti cvjetove.

U šerpu sipati vodu, posoliti, pa kad prokuha dodati cvjetove karfiola i 2 kašike mlijeka (mlijeko se dodaje da karfiol ne bi potamnio, nego zadržao lijepu svjetlu boju). Neka kuha oko 8 minuta.

Ocijediti.


Keramičku tepsiju premazati kašikom maslaca, pa poredati kuhani karfiol.


U posudi žicom umutiti jaja, dodati brašno, vrhnje za kuhanje, posoliti i pobiberiti. Preliti preko karfiola i peći u rerni zagrijanoj na 200° oko 15-20 min. Izvaditi iz rerne, posuti parmezanom i vratiti u rernu na još nekoliko minuta.


Poslužiti toplo kao prilog nekom mesu ili kao samostalni obrok.


Zaista je jako ukusno.


Dobar tek! 👌🏻🍀💓







Primjedbe

Popularni postovi