PANNA COTTA SA ŠUMSKIM VOĆEM
Kada ne znate šta biste da zasladite, a bez puno truda, odlično rješenje je panna cotta.🥰
Savršen italijanski desert, koji osvaja na prvu. Za preliv možete koristiti voće koje volite, jagode, maline, borovnice, ali meni je sa šumskim voćem savršena.
I početnicama uspjeva iz prve.😄👍🏻👌🏻
🍮 Sastojci:
✔️500 ml slatkog vrhnja
✔️200 ml mlijeka
✔️5 kašika šećera
✔️2 vanilin šećera
✔️1,5 kesica želatine u prahu
🍮Preljev:
✔️300 gr šumskog voća
✔️3 dcl vode
✔️6 kašika šećera
✔️30 gr gustina
U šerpu sipati vrhnje, mlijeko, šećer i vanilin šećer pa stavite da prokuha.
Želatinu natopiti sa 6 kašika vode i ostaviti da nabubri.
Kada smjesa prokuha, skloniti sa ringle, umiješati nabubrelu želatinu i sve žicom miješati da se želatina otopi.
Sipati u silikonske kalupe (možete i u čaše prethodno isprane hladnom vodom ali ne sipajte do vrha da možete staviti i preljev) i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa u frižider da se dobro stegne.
Za preljev šumsko voće staviti u šerpu, dodati šećer i 2 dcl vode. Staviti da prokuha. U međuvremenu 1 dcl vode izmiješati sa 30 gr gustina. Kada voće prokuha, dodati pripremljeni gustin i sve miješati 3-4 minute da se malo zgusne. Prohladiti uz povremeno miješanje.
Izvaditi panna cottu iz kalupa, preliti preljevom odozgo i okolo (jer ima dovoljno), ako želite dodatno ohladiti u frižideru, a možete i odmah uživati u ovoj divoti.🥰😍😍😍
Uživajte drage moje! 💋
--------------
Primjedbe
Objavi komentar