NAJBOLJE BUHTLE (2)

Već danima nam se jedu buhtle i konačno danas uživamo u ovom savršenstvu. 👌🏻😁👍🏻

Volim isprobavati nove recepte, pa sam ovaj put napravila po receptu @sasinakuhinja i zaista su perfektne! 😍😍😍

Vazdušaste i sve mekanije kako se hlade, prosto su neodoljive. Prenosim recept u cijelosti u nadi da će se naći i na vašem stolu.💕





🔶 Potrebno je:

🔸700 gr brašna

🔸10 gr soli

🔸1 vanilin šećer

🔸ribana korica limuna (po želji)


🔶Za kvasac:

🔸100 gr brašna

🔸80 gr šećera

🔸2 kesice suhog kvasca

🔸3,5 dcl mlakog mlijeka

🔸2 jaja

🔸200 gr otopljenog maslaca

+

🔸nadjev po želji (kod mene čokoladni namaz i džem od šipurka)

🔸malo mlijeka za premazivanje

🔸 šećer u prahu za posipanje


U posudi izmiješati brašno, so, vanilin šećer i koricu limuna.

U drugu veću posudu staviti brašno, šećer, kvasac i mlijeko. Žicom izmiješati i ostaviti 10 min.da kvasac fermentira. Zatim dodati maslac i jaja pa sve sjediniti. U tu smjesu dodati polovinu brašna, izmiješati pa ostatak brašna i mijesiti rukom. Tijesto će biti mekano, ali neljepljivo. Pokriti i ostaviti 45 min.da naraste.

Na malo brašna premjesiti tijesto, pa podijeliti na 18 loptica. Svaku lopticu rastanjiti rukama u disk, staviti nadjev, skupiti krajeve, dobro zalijepiti i spoj staviti dole. Pleh 35x25 cm pouljiti, posuti brašnom (višak otresti) i redati buhtle. Premazati ih sa malo mlijeka i neka nadolaze 30 min.

 Buhtle staviti u hladnu rernu, uključiti na 150° sa ventilatorom (165° bez) i peći 35 min. 

Ohladiti ih pa posuti šećerom u prahu.

Mi smo jeli tople, nismo mogli čekati.😀 

Probajte, oduševiti će i vas! 💗






Primjedbe

Popularni postovi