ŠTRUDLA SA ORASIMA
Za blagdane nezaobilazna! Možda vam se i moj recept dopadne.
Sastojci:
- 500 gr brašna
- 1 kesica suhog kvasca
- 60 gr maslaca
- 1 jaje + 1 žumanjak
- 60 gr šećera
- 2 dcl mlakog mlijeka
- malo limunove korice
- malo soli
Nadjev:
- 500 gr mljevenih oraha
- 150 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica cimeta
- 1,5 dcl vrućeg mlijeka
Kvasac razmutiti sa malo šećera i mlakog mlijeka i ostaviti da fermentira.
U posudu staviti brašno, so, žumanjak i jaje razmućeno u malo mlijeka, istopljeni maslac, šećer i limunovu koricu, pa na kraju dodati fermentirani kvasac. Uz dodavanje mlijeka umijesiti tijesto, koje se ne lijepi za rubove posude. Pokriti i ostaviti na toplo mjesto da naraste.
Za pripremu nadjeva mljevene orahe preliti vrućim mlijekom, dodati šećer, vanilin šećer i cimet i sve dobro izmiješati.
Nadošlo tijesto malo premjesiti i podijeliti na 2 dijela. Svaki dio razvući u pravougaoni oblik, premazati nadjevom i zarolati. Staviti u nauljen pleh.
Ostaviti štrudle da odmore, pokrivebe krpom, a za to vrijeme rernu zagrijati na 180°.
Kada su štrudle odmorile, prije pečenja ih premazati blago umućenim bjelanjkom (da se dobije fina korica) i staviti peći u zagrijanu rernu oko 15-20 minuta da lijepo porumeni, a zatim smanjiti temperaturu na 160° i peći još 20 do 25 minuta.
Ispečenu pokriti suhom krpom i ostaviti da lijepo omekša. Prije rezanja posuti šećerom u prahu.
Rezati ohlađeno.
Primjedbe
Objavi komentar