BUHTLE BY NATALIJA
Odavno me ništa nije ovako oduševilo kao ove buhtle! Pufnaste, mirisne, mekane, lagane kao perce, spužvaste, čak i hladne savršene (uspjela sam sačuvati 2)! Zaista ih morate probati. Uskoro ću ih opet raditi, ali duplu mjeru jer su ove otišle brzinom svjetlosti.😄
Recept je sa bloga Natalije Mysticcakes koja nesebično dijeli svoje recepte, a sve i jedan su savršeni!
📍Sastojci:
➡️500 gr brašna
➡️1 jaje
➡️2 žumanjka
➡️50 gr šećera
➡️Pola kašičice soli
➡️1 vanilin šećer
➡️Ribana korica 1 limuna
➡️50 gr otopljenog maslaca
➡️220 ml mlijeka
➡️1 kesica suhog kvasca
➡️2 kašike ulja
➡️ Nutella, Eurokrem ili džem za nadjev
➡️ Šećer u prahu za posipanje
Otopiti maslac i ostaviti da se malo prohladi.
U posudu nasuti mlako mlijeko, dodati kašicicu šećera, kvasac i 5-6 punih kašika brašna (od onih 500 gr), promiješati i ostaviti da fermentira.
U dublju zdjelu staviti jaje, žumanjke, šećer, so, vanilin šećer, koricu limuna, otopljeni maslac, sve izmješati i dodati aktivirani kvasac. Dodati brašno i mikserom sa spiralnim nastavcima miksati oko 5 minuta. Zatim dodati 1 kašiku ulja, malo miksati, pa dodati još 1 kašiku ulja, ali nastaviti mijesiti rukom. Tijesto je dovoljno masno i ne lijepi se za ruke. Formirati loptu, prekriti streč folijom i ostaviti na toplo mjesto 45 minuta do sat vremena da lijepo naraste.
Na dobro pobrašnjenu podlogu prebaciti tijesto, pobrašniti i odozgo, pa oblikovati valjak koji treba isjeći na 15 dijelova. Svaki dio formirajte u lopticu.
Svaku lopticu rastanjiti na dlanu, u sredinu staviti nadjev, pa lijepo zatvoriti krajeve i redati u nauljen pleh ili obložen papirom. Kada formirate sve buhtle, pokriti streč folijom i ostaviti da još jednom narastu.
Rernu zagrijati na 180°.
Nadošle buhtle premažite sa malo otopljenog maslaca.
Peći u zagrijanoj rerni 15 do 20 minuta.
Ispečene buhtle obilno posuti šećerom u prahu.
Primjedbe
Objavi komentar