KARAMEL PRELIV

Jednostavan i divne strukture za preliv kolača, sladoleda, keksa, torti, palačinki... Okus pravih karamela...👍🏻🥰



Potrebna su samo 2 sastojka:


• 250 gr šećera

• 250 ml vrhnja za kuhanje


U jednoj šerpici zagrijati vrhnje za kuhanje do tačke ključanja i skloniti.

U drugoj suhoj šerpici karamelizirati šećer dok ne bude kontistencije meda, lijepe svijetlo smeđe boje (ovaj korak je jako bitan - pazite da vam se karamel previše ne uprži i bit će gorak i mirisat će po zagorenom šećeru).

Skloniti sa ringle i neprestano miješajući dodavati malo po malo zagrijanog vrhnja (pazite jer počne da vrije i prska). Kada ste dodali vrhnje, vratite na ringlu smanjene temperature i miješati dok se šećer potpuno ne otopi. 

Dobit ćete lijepu konzistenciju tekućeg karamela.

Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom stavite u teglu, zatvorite i čuvajte u frižideru. Može stajati nekoliko dana.


NAPOMENA: Ako želite svjetliji karamel, šećer manje karamelizirajte, tačnije kada bude bež boje, dodajte vrhnje.




Primjedbe

Popularni postovi