INTEGRALNA MASLENICA SA HELJDINIM BRAŠNOM
Divna, ukusna i zdrava maslenica!
Uz šolju jogurta ili mlijeka savršen ručak!
📍Sastojci za jufke:
✔️4 čaše bijelog brašna
✔️2 čaše heljdinog brašna
✔️1 čaša crnog pšeničnog brašna
✔️ 1 kašičica soli
✔️3 kašike ulja
✔️Mlaka voda (količina po potrebi)
📍Za premaz jufki:
✔️150 gr otopljenog maslaca
✔️1 dcl ulja
📍Nadjev ili preljev:
✔️250 ml vrhnja za kuhanje
✔️3 jaja
✔️2 kašike milerama
✔️2 kašike pšeničnog griza
✔️So
📍Zaliti pitu sa:
✔️1 dcl mlijeka
✔️3 kašike ulja
✔️Malo soli
✔️Sjemenke susama i lana
Od navedenih sastojaka za tijesto, uz dodavanje tople vode zamijesiti srednje mekano, neljepljivo tijesto, dobro izraditi rukama i podijeliti na 4 loptice (jufke).
Pokriti streč folijom i ostaviti da odmaraju oko sat vremena.
Za to vrijeme, u posudi izmutiti jaja pjenjačom, dodati, vrhnje, griz, so i mileram. Sve sjediniti i ostaviti sa strane. Maslac otopiti i u njega dodati ulje.
Razviti prvu jufku na pobrašnjenom stolu, koliko može, jer treba imati u vidu da se ove integralne jufke ne mogu razviti skroz tanko kao od bijelog brašna. Počet će pucati. Zatim poprskajte otopljenim maslacem i uljem, pa pospite nadjevom. Složite kao pismo, ali ne zaboravite da kada slažete kao pismo sve suhe dijelove pokapate masnoćom i nadjevom. Stavite na neku tacnu i razvijajte drugu jufku. Pomastite, stavite nadjev, pa u sredinu stavite prethodno složenu jufku. Tako "pakujete" jednu u drugu.
Kada završite četvrtu jufku, pleh dublji i veći namažite otopljenim maslacem, maslenicu okrenite naopako, da spojevi budu dole. Preliti ostatkom nadjeva i posuti sjemenkama susama i lana.
Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 30 minuta (ili malo duže ovisno od rerne) da lijepo porumeni.
Prokuhati mlijeko sa uljem i soli, pa ispečenu maslenicu zaliti i vratiti u rernu još 5 minuta.
Ispečenu poklopiti nekom tepsijom ili suhom krpom da odstoji 10-tak minuta, zatim izrezati i poslužiti!
Dobar tek! 🍽️🥛
Primjedbe
Objavi komentar