LIMUN KOLAČ

Nešto tako, jednostavno, brzo, a istovremeno osvježavajuće i ukusno...
Za preporuku da svakako probate.👍🏻🤗



Sastojci za biskvit:

- 5 jaja + 3 bjelanjka
- 5 kašika šećera
- 1/2 praška za pecivo
- 5 kašika ulja
- 5 kašika mlijeka
- 2 vanilin šećera
- naribana korica pola limuna
- 5 kašika brašna

Za preliti biskvit:

- sok pola limuna
- 3 kašike šećera u prahu
- 120 ml vode

Krema:

- 800 ml mlijeka
- 6 kašika šećera
- sok 1 limuna
- ribana korica jednog limuna
- 3 žumanjka
- 5 kašika gustina
- + 50 ml mlijeka

Odvojiti bjelanjke od 5 jaja, posebno odvojiti žumanjke 3 jajeta a bjelanjke sjediniti sa ostalim bjelancima. U njih dodati šećer i izmiksati čvrsto. U to dodati 5 žumanjka jedan po jedan miješajući. Kad smjesa postane pjenasta, dodati ulje, mlijeko, koricu limuna, vanilin šećer i na kraju žicom umiješati brašno i prašak za pecivo. Klasični pravougaoni pleh za kolače nauljiti, pobrašniti i istresti smjesu. Peći u već zagrijanoj rerni na 200° 10 do 15 minuta, ovisno od rerne. Nemojte prepeći.
Pripremiti zaljev za biskvit, pa vruć ravnomjerno preliti preko biskvita.


Za kremu, izmiješati žicom žumanjke sa šećerom, gustinom, sokom i koricom limuna sa 50 mlijeka.
U šerpu staviti 800 ml mlijeka i zakuhati. Slu prokuhano mlijeko sipati smjesu sa žumancima i skuhati da bude gusto kao puding.
Vruću kremu sipati preko biskvita, poravnati i ohladiti na sobnoj temperaturi. Potom kolač staviti u hladnjak.
Brzo se stisne i bude spreman za degustaciju.👍🏻😄
Rezati vlažnim nožem. Po želji dekorisati limunom, riban bijelom čokoladom ili kao ja, posuti sa malo kokosa. Naravno, po želji dekoraciju možete uraditi i šlagom.







Primjedbe

Popularni postovi