BOSANSKI SEVDIDŽAN

Izuzetno jednostavan i ukusan kolač.



Mjera je šolja od 2 dcl!

Sastojci:

- 4 jaja
- 1 šolja šećera u prahu
- 1 šolja otopljenog maslaca
- 1 limun
- 1 šolja griza
- 1/4 šolje brašna
- 1 šolja slatkog vrhnja

Zaljev:

- 250 gr šećera
- 3 dcl vode
- 2 vanilin šećera

Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg uz dodatak prstohvata soli. U posebnoj posudi izmiksati slatko vrhnje.
U posudu staviti žumanjke, dodati šećer u prahu i miksati dok ne postanu svjetli i pjenasti. Dodati naribanu koricu limuna i otopljen maslac. Zatim umiješati brašno i griz. Na kraju lagano umiješati slatko vrhnje i bjelanjke. Sve dobro sjediniti pjenjačom.
Pravougaoni pleh premazati maslacem i posuti brašnom, pa izliti smjesu i lijepo poravnati. Koristite klasični pleh za kolače, jer kolač treba biti niži, kako bi ravnomjerno upio sirup i bio svuda isto natopljen.
Staviti peći u rernu zagrijanu na 180° da lijepo porumeni. Kod mene se pekao oko 20 minuta.
U međuvremenu u šerpicu staviti šećer, vodu i vanilin šećer da prokuha. Kuhati oko 3-4 minute i u zaljev staviti par kriški limuna.
Ispečen vruć kolač ravnomjerno preliti zaljevom, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa ostaviti u frižider.
Rezati na kocke i pri posluživanju po želji posuti kokosom ili orasima.




Primjedbe

Popularni postovi