ROZEN ČOKOLADNE KOCKE

Zaista savršen, a ujedno i jednostavan kolač. Brza priprema, baš ono što volim i jednostavnost koju također preferiram u svojim receptima...a što biste više?😁😁😁😀





Potrebno je:

- pakovanje rozen kora

Za kremu:

- 750 ml mlijeka
- 200 gr šećera
- 45 gr gustina
- 40 gr kakao praha
- 1 vanilin šećer
- 125 gr čokolade za kuhanje
- 125 gr maslaca

Glazura:

- 200 gr čokolade za kuhanje
- 6 kašika ulja

250 ml mlijeka pomiješati sa šećerom, kakaom, gustinom i vanilin šećerom. Ostatak (500 ml) mlijeka staviti da zakuha, a zatim skuhati puding. U vruće staviti čokoladu izlomljenu na kockice i maslac, pa miješati da se sve sjedini.
Vrućom smjesom mazati rozen kore. U mom pakovanju je bilo 8 kora, a ima pakovanja i sa 10,  ka ovaoličina fila je taman za 10 kora. Ako imate manji broj, mažite obilnije. Premazivati sve osim posljednje kore, u mom slučaju 7 puta, 8.  kora ostaje na vrhu suha. Lagano pritisnuti rukom da se sjedine, pokriti folijom i možete opteretiti nečim laganijim, tek toliko da se kore lijepo spoje sa filom.
Ostaviti u frižider da se dobro ohladi i stegne, može i preko noći. Prije stavljanja glazure izvaditi kolač na sobnu temperaturu 10-tak minuta da vam se glazura ne bi stegla prije nego je razmažete.
Za glazuru otopiti čokoladu na pari sa uljem, malo ostaviti da se prohladi i onda ravnjerno preliti preko kolača. Ostaviti da se stisne i ohladi.
Prije rezanja kolač držite na sobnoj temperaturi 10-15 minuta i glazura neće pucati.
Po želji možete posuti čoko mrvicama.







Primjedbe

Popularni postovi