BEČKE KOCKE
Kolač baš po mom ukusu. Poljubac narandže i čokolade je neodoljiv. Moja izmjena je dodatak džema od narandže i u završnici - to je to!👍🍊🍫
Pa da krenemo:
Biskvit:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 3 kašike kakaa
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 1 prašak za pecivo
Premaz:
- 400 gr džema od narandže
Ganache:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 250 gr čokolade za kuhanje
U posudi dobro izmiksati cijela jaja sa šećerom. Posebno prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo.
U izmiksana jaja dodati mlijeko i ulje. Na kraju na najmanjoj brzini dodati mješavinu brašna, kakaa i praška.
Tepsiju pouljiti, pobrašniti i izliti smjesu.
Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 20 minuta (uz ventilator). Provjerite čačkalicom da li je pečen.
Džem od narandže istresti u šerpu, dodati 2 kašike vode i prokuhati da se fino izjednači, ovo ukoliko je džem čvrst, ako je rjeđi, preskočiti ovaj korak.
Džem ravnomjerno premazati preko biskvita.
Slatko vrhnje zagrijati do ključanja, skloniti sa ringle i dodati čokoladu izlomljenu na kocke. Žicom dobro izmiješati da se dobije glatka masa.
Ganache preliti preko džema. Kolač ohladiti na sobnoj temperaturi, pa staviti u frižider da se ganache lijepo stisne.
Ohlađeno rezati na kocke, dekorirati po želji, ja sam posula samljevene čoko napolitanke, a možete sipati čoko mrvicama, orasima, lješnjacima i poslužiti.
Probajte, odlične su!👌👍
Pa da krenemo:
Biskvit:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 3 kašike kakaa
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 1 prašak za pecivo
Premaz:
- 400 gr džema od narandže
Ganache:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 250 gr čokolade za kuhanje
U posudi dobro izmiksati cijela jaja sa šećerom. Posebno prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo.
U izmiksana jaja dodati mlijeko i ulje. Na kraju na najmanjoj brzini dodati mješavinu brašna, kakaa i praška.
Tepsiju pouljiti, pobrašniti i izliti smjesu.
Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 20 minuta (uz ventilator). Provjerite čačkalicom da li je pečen.
Džem od narandže istresti u šerpu, dodati 2 kašike vode i prokuhati da se fino izjednači, ovo ukoliko je džem čvrst, ako je rjeđi, preskočiti ovaj korak.
Džem ravnomjerno premazati preko biskvita.
Slatko vrhnje zagrijati do ključanja, skloniti sa ringle i dodati čokoladu izlomljenu na kocke. Žicom dobro izmiješati da se dobije glatka masa.
Ganache preliti preko džema. Kolač ohladiti na sobnoj temperaturi, pa staviti u frižider da se ganache lijepo stisne.
Ohlađeno rezati na kocke, dekorirati po želji, ja sam posula samljevene čoko napolitanke, a možete sipati čoko mrvicama, orasima, lješnjacima i poslužiti.
Probajte, odlične su!👌👍
Primjedbe
Objavi komentar