BOSANSKI SOMUNI
Vrlo često vidim razne recepte za somune, ali tamo piše te jogurt, te prašak za pecivo, te mlijeko, puter i slično, ali u prave somune ne ide ništa osim brašna, soli, kvasca i vode.
Danas smo se počastili ovim predivnim somunima, mekani, mirisni, mnoooogo ukusniji od kupovnih, pa probajte u narednim ramazanskim danima, nećete se pokajati.
😊👍🏻
Sastojci:
- 500 gr brašna
- 1 kašika soli
- 1 kesica suhog kvasca
- mlaka voda (količina varira ovisno od brašna)
- čurekot za posipanje (može i kim ako nemate)
U posudu staviti brašno, kvasac, so i dodavati mlake vode toliko da dobijete mekano, ljepljivo tijesto. Ne smije biti čvrsto ni kompaktno.
Prekriti suhom krpom i ostaviti oko pola sata da naraste.
Rernu uključiti da se zagrije na najjačoj temperaturi.
Na obilno pobrašnjenoj podlozi lagano premjesiti tijesto, lijepiti će se ali i treba biti takvo. Podijelite na 4 dijela. Oblikujte jufkice.
Veliki pleh od rerne obložiti pek papirom.
Trebaju vam 2 pleha. Stavite 2 jufkice dijagonalno na papir u jedan pleh. Pobrašnjenim rukama lagano tapkajte tako da sredinu ostavite debljom, a krajeve tanjite.
Tupom stranom noža napravite rešetku na somunima. Sredinu lagano premažite vodom i pospite čurekotom.
Neka tako odstoje još 10-tak minuta i stavite ih peći u vrelu rernu 10 minuta.
Ispečene zamotajte u suhu, kuhinjsku krpu da ne bi potparili. Malo prohladite i uživajte u ovom jednostavnom savršenstvu.
😍🥰❣️
Danas smo se počastili ovim predivnim somunima, mekani, mirisni, mnoooogo ukusniji od kupovnih, pa probajte u narednim ramazanskim danima, nećete se pokajati.
😊👍🏻
Sastojci:
- 500 gr brašna
- 1 kašika soli
- 1 kesica suhog kvasca
- mlaka voda (količina varira ovisno od brašna)
- čurekot za posipanje (može i kim ako nemate)
U posudu staviti brašno, kvasac, so i dodavati mlake vode toliko da dobijete mekano, ljepljivo tijesto. Ne smije biti čvrsto ni kompaktno.
Prekriti suhom krpom i ostaviti oko pola sata da naraste.
Rernu uključiti da se zagrije na najjačoj temperaturi.
Na obilno pobrašnjenoj podlozi lagano premjesiti tijesto, lijepiti će se ali i treba biti takvo. Podijelite na 4 dijela. Oblikujte jufkice.
Veliki pleh od rerne obložiti pek papirom.
Trebaju vam 2 pleha. Stavite 2 jufkice dijagonalno na papir u jedan pleh. Pobrašnjenim rukama lagano tapkajte tako da sredinu ostavite debljom, a krajeve tanjite.
Tupom stranom noža napravite rešetku na somunima. Sredinu lagano premažite vodom i pospite čurekotom.
Neka tako odstoje još 10-tak minuta i stavite ih peći u vrelu rernu 10 minuta.
Ispečene zamotajte u suhu, kuhinjsku krpu da ne bi potparili. Malo prohladite i uživajte u ovom jednostavnom savršenstvu.
😍🥰❣️
Predivne su!
OdgovoriIzbrišiHvala Vam.🥰
Izbriši