ŠLJIVOPITA
Autohtoni recept za šljivopitu, onako kako su ga pripremale naše bake, bez modifikacija....
Najbrža i najbolja!
Sastojci:
- 1 kg šljiva
- 2-3 kašike ulja
- 4 kašike prezle
- 2 kašike brašna
- 2 vanilin šećera
- 12 kašika šećera (ovisno koliko su šljive zrele)
- 2 kašičice cimeta
Šljive oprati, izvaditi košpice i na nauljenu tepsiju redati tako da gore bude strana sa kožicom. Kada ste poredali šljive, posuti ih vanilin šećerom i cimetom, potom prezlom i brašnom ravnomjerno. Odozgo posuti šećer, zatim pokapati sa par kašika ulja.
Peći u rerni zagrijanoj na 200° oko 35 minuta, da se gore formira korica.
Ohladiti i poslužiti.
Najbrža i najbolja!
Sastojci:
- 1 kg šljiva
- 2-3 kašike ulja
- 4 kašike prezle
- 2 kašike brašna
- 2 vanilin šećera
- 12 kašika šećera (ovisno koliko su šljive zrele)
- 2 kašičice cimeta
Šljive oprati, izvaditi košpice i na nauljenu tepsiju redati tako da gore bude strana sa kožicom. Kada ste poredali šljive, posuti ih vanilin šećerom i cimetom, potom prezlom i brašnom ravnomjerno. Odozgo posuti šećer, zatim pokapati sa par kašika ulja.
Peći u rerni zagrijanoj na 200° oko 35 minuta, da se gore formira korica.
Ohladiti i poslužiti.
Primjedbe
Objavi komentar