MUNCHMALLOW
Predivan i jednostavan desert, ovaj put u obliku tortice...
Djeca ga obožavaju, a i odrasli... 😅
Mjera je šolja od 1 dcl, a kalup promjera 26 cm!
Sastojci za koru:
-5 žumanjaka
-1 šolja šećera
-1 šolja mlijeka
-1 šolja ulja
-1 šolja brašna
-1 prašak za pecivo
-3 vrhom pune kašike kakaa
Šlag:
-5 bjelanjaka
-8 kašika šećera
-2 kesice vanilin šećera
Čokoladna glazura:
-200 gr čokolade za kuhanje
-125 ml slatkog vrhnja
Odvojiti bjelanjkeni žumanjke. Pjenasto izmiksati žumanjke uz postepeno dodavanje šećera, zatim dodati sve ostale sastojke i smjesu izliti u nauljen i pobrašnjen kalup, pa peći u rerni zagrijanoj na 200° oko 15 minuta.
U međuvremenu miksati bjelanjke uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera u čvrst šlag.
Ispečen biskvit izvaditi iz rerne, a rernu isključiti i zatvoriti.
Preko biskvita, istresti šlag, poravnati i vratiti u isključenu rernu. Ostaviti dok se rerna potpuno ohladi.
Tako će se šlag malo zapeći.
Za glazuru, zagrijati slatko vrhnje, pa ga skloniti sa ringle, dodati u njega izlomljenu čokoladu i žicom dobro izmješati da se smjesa ujednači.
Preliti preko šlaga i ostaviti 3-4 sata da se sve fino stisne i ohladi. Rashlađeno servirati.
Enjoy!!!! 🥰😋❤️
Djeca ga obožavaju, a i odrasli... 😅
Mjera je šolja od 1 dcl, a kalup promjera 26 cm!
Sastojci za koru:
-5 žumanjaka
-1 šolja šećera
-1 šolja mlijeka
-1 šolja ulja
-1 šolja brašna
-1 prašak za pecivo
-3 vrhom pune kašike kakaa
Šlag:
-5 bjelanjaka
-8 kašika šećera
-2 kesice vanilin šećera
Čokoladna glazura:
-200 gr čokolade za kuhanje
-125 ml slatkog vrhnja
Odvojiti bjelanjkeni žumanjke. Pjenasto izmiksati žumanjke uz postepeno dodavanje šećera, zatim dodati sve ostale sastojke i smjesu izliti u nauljen i pobrašnjen kalup, pa peći u rerni zagrijanoj na 200° oko 15 minuta.
U međuvremenu miksati bjelanjke uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera u čvrst šlag.
Ispečen biskvit izvaditi iz rerne, a rernu isključiti i zatvoriti.
Preko biskvita, istresti šlag, poravnati i vratiti u isključenu rernu. Ostaviti dok se rerna potpuno ohladi.
Tako će se šlag malo zapeći.
Za glazuru, zagrijati slatko vrhnje, pa ga skloniti sa ringle, dodati u njega izlomljenu čokoladu i žicom dobro izmješati da se smjesa ujednači.
Preliti preko šlaga i ostaviti 3-4 sata da se sve fino stisne i ohladi. Rashlađeno servirati.
Enjoy!!!! 🥰😋❤️
Primjedbe
Objavi komentar