PIJESAK TORTA

Idealna torta za ljeto kada nam se ne da peći biskvite...🙃



Sastojci:

- 1 l mlijeka
- 4 kesice pudinga od vanilije
- 330 gr šećera
- 250 gr maslaca
- 200 gr kokosovog brašna
- 200 gr mljevenog keksa
- 200 gr mljevenih oraha
- 150 ml izmiksanog slatkog vrhnja za dekoraciju

Ganache:

- 300 ml slatkog vrhnja
- 300 gr čokolade za kuhanje

Od litre mlijeka oduzeti dio i pomiješati sa prahom za puding. Šećer staviti u ostatak mlijeka, zakuhati i skuhati puding.
U vruće dodati maslac sobne temperature i dobro sjediniti žicom da se maslac istopi.
U 3 zdjele podijeliti puding.
U prvu zdjelu dodati mljeveni keks, dobro izmiješati i staviti u kalup. Poravnati. U drugi dio dodati mljevene orahe, sjediniti i premazati preko sloja sa keksom. U treći dio dodati kokos, sjediniti i premazati preko sloja sa orasima. Sve lijepo poravnati i ostaviti u frižider da se stisne i dobro ohladi. Najbolje 2-3 sata.
Za ganache zagrijati slatko vrhnje, njime preliti izlomljenu čokoladu, dobro žicom sjediniti u preliti preko torte. Ostaviti da se stisne.
Dekorisati izmiksanim vrhnjem, po želji posuti mljevenim orasima i to bi bilo to.





Primjedbe

Popularni postovi