"KARPATI" TORTA

Savršeni Karpati, ovaj put kao torta uz dodatak domaćeg džema od malina.... zagarantiran užitak svim čulima....
Idealna ljetna poslastica...👍👍👍Probajte!



Kalup promjera 26 cm.

Sastojci za kore:

- 200 ml vode
- 125 gr maslaca
- prstohvat soli
- 135 gr brašna
- 5 jaja

Krema:

- 1 l mlijeka
- 3 kesice pudinga od vanilije
- 180 gr šećera
- 250 gr maslaca
- 250 ml slatkog vrhnja (u ovoj je 500 ml 😉😳😳)
- 8 kašika džema od malina

U 200 ml vode dodati prstohvat soli, maslac i na laganoj vatri miješati da se maslac otopi i da voda proključa.
Isključiti ringlu i dodati brašno, pa energično izmiješati da se formira lopta tijesta. Ostaviti da se malo prohladi pa prebaciti u posudu za miksanje. Dodavati 1 po 1 jaje neprestano miksajući, da se dobije malo rjeđe tijesto nego za princess krofne.
Kalup obložiti papirom i istresti pola smjese, pa staviti peći na 200 stepeni oko 15 minuta. Kora će se napuhati ali i splasnuti kad izvadite iz rerne. Odložiti na rešetku i ostaviti da se hladi. Na isti način ispeći još jednu koru i ostaviti na hlađenje.

Pudinge od vanilije skuhati u litri mlijeka sa šećerom na uobičajen način. Pokriti streč folijom i skroz ohladiti.
Maslac pjenasto izmiksati pa u njega dodavati kašiku po kašiku hladnog pudinga i neprestano miksati da se dobije glatka krema.
U kalup staviti jednu koru i istresti preko cijelu smjesu od pudinga. Poravnati i preko pudinga premazati džem. Možete koristiti i bilo koje svježe voće.
Ostaviti u frižider.
Izmiksati slatko vrhnje, pa premazati preko džema, poravnati i poklopiti drugom korom. Lagano pritisnuti da se kora slijepi sa vrhnjem. Najbolje koristiti onaj cakering jer je torta prilično visoka.
Ostaviti u frižider najbolje preko noći da se sve fino stisne.


Sutradan rezati i poslužiti. Po želji posuti šećerom u prahu, ja nisam jer je svakako dovoljno slatka.

Uživajte i vi u ovom kremastom savršenstvu.






Primjedbe

Popularni postovi