JEDNOSTAVNA TORTA SA VIŠNJAMA
Sasvim jednostavna, a jako fina torta.
Promjer kalupa 26 cm!
Biskvit:
- 4 jaja
- 100 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 velika kašika ruma
- 1 dcl ulja
- 1 jogurt (manja čaša od 180 gr)
- 200 gr brašna
- 150 gr pšeničnog griza
- 1/2 praška za pecivo
- prstohvat soli
I još:
- 1 tegla kompota od višanja
- 130 gr džema od marelice
Ganaš:
- 250 ml slatkog vrhnja
- 200 gr čokolade za kuhanje
Odvojiti bjelanjke i žumanjke. U bjelanjke dodati šećer i miksati par minuta. U žumanjke dodati vanilin šećer i rum, ulje i jogurt. Žicom dobro umutiti. Zatim u smjesu sa žumancima postepeno dodavati umućene bjelanjke, pa žicom lagano miješajući dodavati mješavinu brašna, griza, praška za pecivo i soli.
Kalup premazati maslacem, malo posuti brašnom pa istresti smjesu.
Procijediti kompot od višanja.
Po tijestu poredati polovicu višanja, pa ih lagano utisnuti.
Peći na 175° oko 30 minuta.
Pečen biskvit izbockati čačkalicom.
Džem od marelice dodati soku od višanja, pa kuhati 15 minuta na srednjoj temperaturi. Preliti preko biskvita.
Zagrijati slatko vrhnje, pa u njega dodati izlomljenu čokoladu, dobro izmiješati da se čokolada istopi.
Ostaviti na sobnoj temperaturi da se malo prohladi, pa preliti preko torte.
Poredati ostatak višanja i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
Kasnije skinuti obruč, izrezati i poslužiti.
Enjoy!👍🥰😉
Promjer kalupa 26 cm!
Biskvit:
- 4 jaja
- 100 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 velika kašika ruma
- 1 dcl ulja
- 1 jogurt (manja čaša od 180 gr)
- 200 gr brašna
- 150 gr pšeničnog griza
- 1/2 praška za pecivo
- prstohvat soli
I još:
- 1 tegla kompota od višanja
- 130 gr džema od marelice
Ganaš:
- 250 ml slatkog vrhnja
- 200 gr čokolade za kuhanje
Odvojiti bjelanjke i žumanjke. U bjelanjke dodati šećer i miksati par minuta. U žumanjke dodati vanilin šećer i rum, ulje i jogurt. Žicom dobro umutiti. Zatim u smjesu sa žumancima postepeno dodavati umućene bjelanjke, pa žicom lagano miješajući dodavati mješavinu brašna, griza, praška za pecivo i soli.
Kalup premazati maslacem, malo posuti brašnom pa istresti smjesu.
Procijediti kompot od višanja.
Po tijestu poredati polovicu višanja, pa ih lagano utisnuti.
Peći na 175° oko 30 minuta.
Pečen biskvit izbockati čačkalicom.
Džem od marelice dodati soku od višanja, pa kuhati 15 minuta na srednjoj temperaturi. Preliti preko biskvita.
Zagrijati slatko vrhnje, pa u njega dodati izlomljenu čokoladu, dobro izmiješati da se čokolada istopi.
Ostaviti na sobnoj temperaturi da se malo prohladi, pa preliti preko torte.
Poredati ostatak višanja i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
Kasnije skinuti obruč, izrezati i poslužiti.
Enjoy!👍🥰😉
Primjedbe
Objavi komentar