VIKEND KOLAČ
Pekmezni biskvit, kombinacija lješnjak pudinga i pudinga rum-čokolada, između red keksa i posut mljevenim lješnjacima. Biskvit daje blagu notu kiselosti, a kombinacija okusa lješnjaka i čokolade garantiraju fenomenalan spoj.
Za pekmezni biskvit potrebno je:
4 jaja
1 čaša šećera (mjerna čaša je 2 dcl)
1 čaša brašna
1/2 čaše kakao praha
1 čaša suncokretovog ulja
1 čaša mekanog pekmeza (moj je od malina, a može i od šljiva, borovnica..)
1 čaša jogurta (ili mlijeka ako nemate jogurta pri ruci)
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Za pudinge (mjera za jednu vrstu pudinga)
600 ml mlijeka
6 kašika šećera
2 kesice pudinga sa okusom lješnjaka (u drugoj verziji čokolada-rum)
12 komada petit beurre keksa (za srednji pravougaoni pleh)
4 kašike mljevenog lješnjaka za posipanje
Razdvojiti bjelanjke i žumanjke pa miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati ulje i jogurt, a nakon par minuta miksanja i brašno sa praškom za pecivo, zatim kakao, te konačno pekmez. Na kraju umiješati u sve posebno tučeni snijeg od bjelanjaka, lagano promiješati kuhačom, istresti smjesu u lim za pečenje srednje veličine obložen papirom za pečenje i peći u pećnici na 180ºC 20-25 minuta.
Biskvit je gotov kad se rubovi počnu odvajati od stranica pleha.
Skuhati puding od lješnjaka i vruć istresti preko biskvita. Poravnati. Kekse umakati u mlijeko i redati na vruć puding.
Skuhati puding od čokolade i vruć istresti na keks. Poravnati. Posuti mljevenim lješnjacima i ostaviti da se dobro ohladi. Rezati na kocke.
Enjoy! 😊🤗🌸
Primjedbe
Objavi komentar