PITA SA MLADIM KUPUSOM
Ako niste probali, toplo preporučujem. Ne da je ukusna, preukusna je.
Tijesto:
- 500 gr brašna
- malo soli
- 2 kašike ulja
- mlaka voda (količina po potrebi)
Nadjev:
- 1 kg izribanog mladog kupusa
- so
- biber
- 1 prasa sitno isjeckana (naravno može i crveni luk)
- 200 gr pavlake
Preliv:
- 50 gr maslaca
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 3 kašike pavlake
- so
Od sastojaka zamijesiti tijesto za pitu, elastično, neljepljivo, srednje mekano. Podijeliti na 3 jufke koje premažete uljem i ostavite da odmara dok pripremite nadjev.
Naribati kupus, pa ga posoliti, izmješati i ostaviti da pusti sok.
Potom ga iscijediti i staviti u zdjelu. Pobiberiti, dodati sitno sjeckanu prasu ili luk i promiješati sve sa pavlakom.
Jednu po jednu jufku razviti što tanje, pouljiti i sipati nadjev (podijeliti ga na 3 ista dijela). Zarolati jufku, formirati zvrkove i redati u nauljen pleh.
Kad ste sve završili, pitu premazati uljem i peći u zagrijanoj rerni na 180-200° oko pola sata (prilagoditi svojoj rerni).
Sve sastojke za preliv prokuhati. Ispečenu pitu preliti prelivom i poklopiti drugom tepsijom da malo stane i upije preliv. Bude divno mekana i savršenog okusa.
Servirati uz jogurt.
Dobar tek! 😋🍽🥛💜
Tijesto:
- 500 gr brašna
- malo soli
- 2 kašike ulja
- mlaka voda (količina po potrebi)
Nadjev:
- 1 kg izribanog mladog kupusa
- so
- biber
- 1 prasa sitno isjeckana (naravno može i crveni luk)
- 200 gr pavlake
Preliv:
- 50 gr maslaca
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 3 kašike pavlake
- so
Od sastojaka zamijesiti tijesto za pitu, elastično, neljepljivo, srednje mekano. Podijeliti na 3 jufke koje premažete uljem i ostavite da odmara dok pripremite nadjev.
Naribati kupus, pa ga posoliti, izmješati i ostaviti da pusti sok.
Potom ga iscijediti i staviti u zdjelu. Pobiberiti, dodati sitno sjeckanu prasu ili luk i promiješati sve sa pavlakom.
Jednu po jednu jufku razviti što tanje, pouljiti i sipati nadjev (podijeliti ga na 3 ista dijela). Zarolati jufku, formirati zvrkove i redati u nauljen pleh.
Kad ste sve završili, pitu premazati uljem i peći u zagrijanoj rerni na 180-200° oko pola sata (prilagoditi svojoj rerni).
Sve sastojke za preliv prokuhati. Ispečenu pitu preliti prelivom i poklopiti drugom tepsijom da malo stane i upije preliv. Bude divno mekana i savršenog okusa.
Servirati uz jogurt.
Dobar tek! 😋🍽🥛💜
Primjedbe
Objavi komentar