PRHKA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA
Ako mene neko pita, prhke štrudle su daleko bolje štrudle nego one od dizanog tijesta. Ova je prosto fenomenalna, topi se u ustima i sutradan je još bolja, još mekanija, nimalo suha...jednom riječju odlična.
Sastojci za prhko tijesto:
Nadjev:
Za posipanje:
Puter omekšati na sobnoj temperaturi. Prosijati brašno u zdjelu, dodati omekšali puter, blago umućena jaja (viljuškom), pavlaku, šećer i prašak za pecivo. Sve dobro rukama izraditi, oblikovati kuglu od tijesta, pa je zamotati u streč foliju.
Odložiti u hladnjak da odstoji najmanje pola sata.
Višnje oprati, očistiti od košpica, staviti u šerpu, posuti šećerom i staviti da prokuhaju. Povremeno promiješati i kuhati oko 10-tak minuta. Na kraju dodati vanilin šećer i gustin, pa sve skupa još prokuhati da se fino zgusne. Ostaviti sa strane da se ohladi do mlakog, a može i skroz da se ohladi.
Tijesto koje je odležalo podijeliti na dva dijela.
Prvi dio rastanjiti u pravougaonik, premazati polovicom nadjeva i zarolati. Blago stisnuti rukama i prebaciti u nauljen kalup (duguljasti 30 x 11 cm je moj).
Postupak ponoviti sa drugim dijelom tijesta.
Peći u rerni zagrijanoj na 190° oko pola sata.
Ohladiti u kalupu, potom ih izvaditi i posuti šećerom u prahu i vanilijom.
Sjeći na kriške i poslužiti uz dobru kafu.
Sastojci za prhko tijesto:
- 500 gr brašna
- 250 gr putera
- 2 cijela jaja
- 4 kašike pavlake
- 1 prašak za pecivo
- 4 kašike šećera
Nadjev:
- 600 gr višanja
- 200 gr šećera (sve zavisi koliko volite slatko i koliko su slatke višnje)
- 2 vanilin šećera
- 2 kašike gustina
Za posipanje:
- šećer u prahu i vanilin šećer
Puter omekšati na sobnoj temperaturi. Prosijati brašno u zdjelu, dodati omekšali puter, blago umućena jaja (viljuškom), pavlaku, šećer i prašak za pecivo. Sve dobro rukama izraditi, oblikovati kuglu od tijesta, pa je zamotati u streč foliju.
Odložiti u hladnjak da odstoji najmanje pola sata.
Višnje oprati, očistiti od košpica, staviti u šerpu, posuti šećerom i staviti da prokuhaju. Povremeno promiješati i kuhati oko 10-tak minuta. Na kraju dodati vanilin šećer i gustin, pa sve skupa još prokuhati da se fino zgusne. Ostaviti sa strane da se ohladi do mlakog, a može i skroz da se ohladi.
Tijesto koje je odležalo podijeliti na dva dijela.
Prvi dio rastanjiti u pravougaonik, premazati polovicom nadjeva i zarolati. Blago stisnuti rukama i prebaciti u nauljen kalup (duguljasti 30 x 11 cm je moj).
Postupak ponoviti sa drugim dijelom tijesta.
Peći u rerni zagrijanoj na 190° oko pola sata.
Ohladiti u kalupu, potom ih izvaditi i posuti šećerom u prahu i vanilijom.
Sjeći na kriške i poslužiti uz dobru kafu.
Primjedbe
Objavi komentar