AGDALI KOKOS ROLADICE
Još nešto orijentalno i naravno odličnog okusa, za sve ljubitelje kokosa.
Sočno i jaaaako fino. Kalorije nemojte brojati :D
Tijesto:
Premaz:
Agda:
Omekšati puter na sobnoj temperaturi.
Izmiksati ga pa dodati jaja i sve zajedno sjediniti. Zatim dodati pavlaku, pa ponovo izmiješati ali kašikom. Zatim dodati kokos i prašak za pecivo pa promiješati. Na kraju dodati brašno i zamijesiti tijesto. Po potrebi dodati još malo brašna, ali tijesto ne smije biti ni pretvrdo, ali ni premekano.
Formirati tijesto u loptu, premazati malo uljem, zamotati u streč i na odmaranje u frižider oko pola sata.
U medjuvremenu otopiti 50 gr putera sa 2 kašike ulja i ostaviti da se malo ohladi.
Tijesto izvaditi iz frižidera i na pobrašnjenoj podlozi razvaljati koliko možete. Ne bi trebalo biti tanje od 5 mm.
Premazati tijesto otopljenim puterom i uljem, pa posuti kokosovim brašnom.
Rukom blago pritisnuti kokos na tijesto, a zatim sa obje duže strane zarolati roladu prema sredini. Razrezati sredinu tako da dobijete dva rolata.
Oštrim nožem sjeći na komade širine 2 cm.
Redati ih u nauljen pleh.
Peći ih na 180° oko 20-25 minuta da lijepo porumene.
Dok se peku, stavite agdu da se skuha (kuhala sam je od trenutka kad proključa 12-tak minuta jer ne volim prejaku agdu), a zatim skloniti sa ringle da se malo ohladi.
Ispečene vruće roladice zaliti mlakom agdom (nikako vrućom).
Poklopiti ih drugom tepsijom oko 5 minuta da fino i brzo upiju zaljev.
Popit će vam sav zaljev i ostat će na kraju suh pleh, ali će one biti jaaaako sočne.
Dobro ih ohladite pa servirajte :)
Sočno i jaaaako fino. Kalorije nemojte brojati :D
Tijesto:
- 250 gr putera
- 4 kašike pavlake
- 2 jaja
- 100 gr kokosa
- 1 prašak za pecivo
- 450 gr brašna
- 3 kašike šećera
Premaz:
- 50 gr putera
- 2 kašike ulja
- 50-60 gr kokosa
Agda:
- 700 gr šećera
- 750 ml vode
- 2 vanilin šećera
Omekšati puter na sobnoj temperaturi.
Izmiksati ga pa dodati jaja i sve zajedno sjediniti. Zatim dodati pavlaku, pa ponovo izmiješati ali kašikom. Zatim dodati kokos i prašak za pecivo pa promiješati. Na kraju dodati brašno i zamijesiti tijesto. Po potrebi dodati još malo brašna, ali tijesto ne smije biti ni pretvrdo, ali ni premekano.
Formirati tijesto u loptu, premazati malo uljem, zamotati u streč i na odmaranje u frižider oko pola sata.
U medjuvremenu otopiti 50 gr putera sa 2 kašike ulja i ostaviti da se malo ohladi.
Tijesto izvaditi iz frižidera i na pobrašnjenoj podlozi razvaljati koliko možete. Ne bi trebalo biti tanje od 5 mm.
Premazati tijesto otopljenim puterom i uljem, pa posuti kokosovim brašnom.
Rukom blago pritisnuti kokos na tijesto, a zatim sa obje duže strane zarolati roladu prema sredini. Razrezati sredinu tako da dobijete dva rolata.
Oštrim nožem sjeći na komade širine 2 cm.
Redati ih u nauljen pleh.
Peći ih na 180° oko 20-25 minuta da lijepo porumene.
Dok se peku, stavite agdu da se skuha (kuhala sam je od trenutka kad proključa 12-tak minuta jer ne volim prejaku agdu), a zatim skloniti sa ringle da se malo ohladi.
Ispečene vruće roladice zaliti mlakom agdom (nikako vrućom).
Poklopiti ih drugom tepsijom oko 5 minuta da fino i brzo upiju zaljev.
Popit će vam sav zaljev i ostat će na kraju suh pleh, ali će one biti jaaaako sočne.
Dobro ih ohladite pa servirajte :)
Primjedbe
Objavi komentar