RETRO POGAČA SA MLADIM SIROM
Šta reći za ovu pogaču, osim što su naše nane i bake znale šta je dobro, pritom i brzo. Probajte pa ćete se i sami uvjeriti u divnu mekoću, sočnost i ukus ove fenomenalne pogače.
Sastojci:
Premaz:
Brašno prosijati sa praškom za pecivo i soli. Sir ispasirati pa ga dodati brašnu, zatim dodati sve ostale sastojke i rukama umijestiti tijesto koje se ne lijepi za posudi, a elastično je i kompaktno. Po potrebi dodajte još malo brašna.
Izvaditi na pobrašnjen radni sto i premjesiti rukama, oblikovati loptu, pokriti suhom i čistom kuhinjskom krpom, pa ostaviti da odmara oko 15 minuta.
Rernu zagrijati na 180°.
Nadošlo tijesto rukama rastanjiti na veličinu pleha (moj je bio prečnika 28 cm), pa prebaciti u nauljen pleh. Izmiješati žumanjak sa mlijekom i soli, pa premazati cijelu pogaču i posuti sjemenkama susama i lana.
Peći oko 30 minuta.
Prohladiti pa poslužiti uz sirni namaz, ajvar, narezak...za doručak ili večeru :)
Savjet: nemojte je rezati ni kidati dok je vruća, jer će vam se učiniti da nije dovoljno pečena, mekana je i sočna, pa je najbolje ostaviti da se skoro ohladi prije posluživanja.
Dobar tek :)
Sastojci:
- 500 gr brašna
- 4 kašičice praška za pecivo
- 1 čajna kašičica soli
- 250 gr mladog sira
- 100 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 1 jaje
Premaz:
- 1 žumanjak
- 1 kašika mlijeka
- so
- susam i lan za posipanje
Brašno prosijati sa praškom za pecivo i soli. Sir ispasirati pa ga dodati brašnu, zatim dodati sve ostale sastojke i rukama umijestiti tijesto koje se ne lijepi za posudi, a elastično je i kompaktno. Po potrebi dodajte još malo brašna.
Izvaditi na pobrašnjen radni sto i premjesiti rukama, oblikovati loptu, pokriti suhom i čistom kuhinjskom krpom, pa ostaviti da odmara oko 15 minuta.
Rernu zagrijati na 180°.
Nadošlo tijesto rukama rastanjiti na veličinu pleha (moj je bio prečnika 28 cm), pa prebaciti u nauljen pleh. Izmiješati žumanjak sa mlijekom i soli, pa premazati cijelu pogaču i posuti sjemenkama susama i lana.
Peći oko 30 minuta.
Prohladiti pa poslužiti uz sirni namaz, ajvar, narezak...za doručak ili večeru :)
Savjet: nemojte je rezati ni kidati dok je vruća, jer će vam se učiniti da nije dovoljno pečena, mekana je i sočna, pa je najbolje ostaviti da se skoro ohladi prije posluživanja.
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar