"PUŽ" POGAČA
Jedna u nizu.... :)
Prilično je velika, pa vi možete slobodno prepoloviti količinu sastojaka. U mojoj kući manja ne prolazi :D
Sastojci:
Po vrhu:
U posudu prosijati brašno, dodati kvasac, so, šećer, blago umućena jaja, pavlaku, mlako mlijeko, sirće i dodavati mlake vode toliko da dobijete elastično i kompaktno tijesto.
Dobro ga izraditi rukama, oblikovati loptu, pokriti krpom i ostaviti da se udupla.
Na pobrašnjenoj podlozi premijesiti tijesto, pa ga oklagijom razvući u pravougaoni oblik. Ne tanjite ga previše, neka ostane bar 0,5 cm debelo.
Puterom ili margarinom premazati tijesto po cijeloj površini.
Nožem tijesto isjeći na trake širine 7 cm.
Pleh za pečenje obložiti papirom. Prvu traku zarolati u zvrk i staviti na sredinu papira. Zatim podizati traku po traku i omotavati formirani zvrk, sve dok ne potrošite sve trake.
Pokrijte pogaču i neka odmori i malo naraste, dok se rerna zagrije na 180°.
Jaje umutiti sa uljem i malo soli, pa kistom premazati cijelu pogaču i posuti susamom.
Peći 15-tak minuta na 180°, zatim smanjiti temperaturu i nastaviti peći još 25-30 minuta.
Vruću pokriti suhom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Servirati uz bilo šta, a bukvalno se može sama jesti. Fantastično se lista.
Uživajte!
Mekana poput pamuka:
Prilično je velika, pa vi možete slobodno prepoloviti količinu sastojaka. U mojoj kući manja ne prolazi :D
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 2 kesice suhog kvasca
- 1 supena kašika soli
- 1 čajna kašika šećera
- 2 kašike pavlake
- 2 dcl mlijeka
- 1 kašika alkoholnog sirćeta
- 2 jaja
- mlaka voda (količina po potrebi)
- 200 gr putera ili margarina sobne temperature
Po vrhu:
- 1 jaje
- 2 kašike ulja
- kašičica soli
- sjemenke susama
U posudu prosijati brašno, dodati kvasac, so, šećer, blago umućena jaja, pavlaku, mlako mlijeko, sirće i dodavati mlake vode toliko da dobijete elastično i kompaktno tijesto.
Dobro ga izraditi rukama, oblikovati loptu, pokriti krpom i ostaviti da se udupla.
Na pobrašnjenoj podlozi premijesiti tijesto, pa ga oklagijom razvući u pravougaoni oblik. Ne tanjite ga previše, neka ostane bar 0,5 cm debelo.
Puterom ili margarinom premazati tijesto po cijeloj površini.
Nožem tijesto isjeći na trake širine 7 cm.
Pleh za pečenje obložiti papirom. Prvu traku zarolati u zvrk i staviti na sredinu papira. Zatim podizati traku po traku i omotavati formirani zvrk, sve dok ne potrošite sve trake.
Pokrijte pogaču i neka odmori i malo naraste, dok se rerna zagrije na 180°.
Jaje umutiti sa uljem i malo soli, pa kistom premazati cijelu pogaču i posuti susamom.
Peći 15-tak minuta na 180°, zatim smanjiti temperaturu i nastaviti peći još 25-30 minuta.
Vruću pokriti suhom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Servirati uz bilo šta, a bukvalno se može sama jesti. Fantastično se lista.
Uživajte!
Mekana poput pamuka:
Primjedbe
Objavi komentar