"BOEM" TORTA
Moja rođendanska torta... Pojela se najbrže do sada i zaista se svima dopala.
Preporučujem od srca! Za bilo koju proslavu bit će pun pogodak.
Sastojci za biskvit:
Prvi fil:
Drugi fil:
Ganache:
Peku se 3 kore.
Za svaku koru slijedeći postupak: izmiksati 4 bjelanjka sa 4 kašike šećera u čvrst snijeg, pa dodati cca 85 gr mljevenih pečenih lješnjaka i 5 grama kakao praha. Sve fino sjediniti, pa staviti u kalup za tortu promjera 26 cm, koji ste obložili papirom za pečenje, poravnati i peći na 180° oko 15 minuta (ovisno od pećnice).
Ispečene kore ostaviti da se ohlade.
Za prvi fil: žumanca, šećer, gustin, brašno i vanilin šećer pomiješati sa malo mlijeka od onih 500 ml, da bude bez grudvica, ostalo mlijeko zakuhati i skuhati kremu kao puding. Pokriti streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
Za drugi fil: Žumanca i šećer pjenasto umutiti, pa ih skuhati na pari neprestano miješajući žicom. Kada po dnu počne ostajati trag od žice, skuhana su. Umiješati odmah čokoladu izlomljenu na kockice i dobro izmiješati da se čokolada istopi. Skloniti sa pare i ohladiti.
Puter pjenasto izmiksati pa ga sjediniti sa potpuno ohlađenom kuhanom krenom u finu kompaktnu smjesu.
Izmiksati 200 ml slatkog vrhnja u čvrst šlag, pa u njega dodavati kašiku po kašiku ohlađenog prvog fila dok se sve fino poveže. U originalnom receptu vrhnje se ne dodaje u kremu, ali po meni je krema pregusta i teška, tako da joj vrhnje daje finu prozračnost i daleko je ukusnija.
Na pladanj za serviranje torti staviti prvu koru (okolo stavite cake ring), premazati polovinom žutog fila, pa polovinom tamnog fila, zatim druga kora - pa žuti i crni fil i na kraju postavite treću koru.
Sve skupa u frižider da se kreme fino stisnu.
Zatim čokoladu izlomljenu na kockice preliti slatkim vrhnjem i sve skupa zagrijavati na laganoj vatri (ne smije proključati) da se sve fino istopi i poveže, pa skloniti sa vatre i malo prohladiti.
Tortu preliti ganacheom i ostaviti da se dodatno sve ohladi.
Dekorisati po želji. U mom slučaju, otopila sam malo čokolade i dekorisala odozgo, a okolo ukrasila umućenim slatkim vrhnjem.
Servirati dobro rashlađenu.
Enjoy :)
Preporučujem od srca! Za bilo koju proslavu bit će pun pogodak.
Sastojci za biskvit:
- 12 bjelanjaka
- 12 kašika šećera
- 250 gr pečenih mljevenih lješnjaka
- 15 gr kakao praha
Prvi fil:
- 6 žumanjaka
- 6 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 2 kašike gustina
- 2 vanilin šećera
- 500 ml mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja (izmiksanog u šlag)
Drugi fil:
- 6 žumanjaka
- 6 kašika šećera
- 4 štangle čokolade
- 200 gr putera
Ganache:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 200 gr čokolade
Peku se 3 kore.
Za svaku koru slijedeći postupak: izmiksati 4 bjelanjka sa 4 kašike šećera u čvrst snijeg, pa dodati cca 85 gr mljevenih pečenih lješnjaka i 5 grama kakao praha. Sve fino sjediniti, pa staviti u kalup za tortu promjera 26 cm, koji ste obložili papirom za pečenje, poravnati i peći na 180° oko 15 minuta (ovisno od pećnice).
Ispečene kore ostaviti da se ohlade.
Za prvi fil: žumanca, šećer, gustin, brašno i vanilin šećer pomiješati sa malo mlijeka od onih 500 ml, da bude bez grudvica, ostalo mlijeko zakuhati i skuhati kremu kao puding. Pokriti streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
Za drugi fil: Žumanca i šećer pjenasto umutiti, pa ih skuhati na pari neprestano miješajući žicom. Kada po dnu počne ostajati trag od žice, skuhana su. Umiješati odmah čokoladu izlomljenu na kockice i dobro izmiješati da se čokolada istopi. Skloniti sa pare i ohladiti.
Puter pjenasto izmiksati pa ga sjediniti sa potpuno ohlađenom kuhanom krenom u finu kompaktnu smjesu.
Izmiksati 200 ml slatkog vrhnja u čvrst šlag, pa u njega dodavati kašiku po kašiku ohlađenog prvog fila dok se sve fino poveže. U originalnom receptu vrhnje se ne dodaje u kremu, ali po meni je krema pregusta i teška, tako da joj vrhnje daje finu prozračnost i daleko je ukusnija.
Na pladanj za serviranje torti staviti prvu koru (okolo stavite cake ring), premazati polovinom žutog fila, pa polovinom tamnog fila, zatim druga kora - pa žuti i crni fil i na kraju postavite treću koru.
Sve skupa u frižider da se kreme fino stisnu.
Zatim čokoladu izlomljenu na kockice preliti slatkim vrhnjem i sve skupa zagrijavati na laganoj vatri (ne smije proključati) da se sve fino istopi i poveže, pa skloniti sa vatre i malo prohladiti.
Tortu preliti ganacheom i ostaviti da se dodatno sve ohladi.
Dekorisati po želji. U mom slučaju, otopila sam malo čokolade i dekorisala odozgo, a okolo ukrasila umućenim slatkim vrhnjem.
Servirati dobro rashlađenu.
Enjoy :)
Primjedbe
Objavi komentar